NOS Nieuws

VN-stemming: tweederdemeerderheid, anders strafschoppen?

De stemming voor de laatste vrije zetel in de VN-Veiligheidsraad is om 21.00 uur hervat. Het is al de vierde ronde.

De derde ronde eindigde in 96 stemmen voor Nederland, 94 stemmen voor Italië. Een tweederdemeerderheid was vereist, maar beide landen haalden dat dus niet.

Zucht van ongeloof

"Er ging een zucht van ongeloof door de zaal toen duidelijk was dat er opnieuw geen winnaar was en de stemming anderhalf uur werd geschorst", zegt correspondent Wouter Zwart. "Men is maar een broodje gaan halen, want het kan nog wel een tijdje gaan duren. Reken maar dat bij dat broodje flink gelobbyd gaat worden door de landen."

Volgens hem is er een duidelijke splitsing tussen de VN-leden. "De ene helft wil Italië, toch een groot Europees land, en een grote speler in de vluchtelingencrisis. De andere helft wil Nederland, een kleiner land met grote ambities dat als een bruggenbouwer tussen de kleine en grote landen wil fungeren."

Penalty's

Volgens de regels moet een land gekozen worden met een tweederdemeerderheid, ook in volgende ronden. Het is dus niet zo dat er op een gegeven moment een ronde komt waarbij een gewone meerderheid genoeg is.

Wel mogen op een gegeven moment andere landen zich ook opwerpen als kandidaat. "Maar dat is een detail. In principe gaan we gewoon door tot iemand een tweederdemeerderheid krijgt", zegt Zwart.

"Sommigen stelden al gekscherend voor om een penalty-shootout te houden zoals in Euro 2016, om een beslissing te forceren. Ik weet toevallig, en daar zijn ook filmpjes van, dat minister Koenders heel goed penalty's kan nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl