Rutger Smith tijdens de NK atletiek in augustus 2015

Discuswerper Smith: bezem moet door WADA en IAAF

De bezem moet door het wereldantidopingagentschap WADA en de internationale atletiekfederatie IAAF, anders komt er geen einde aan de dopingproblemen binnen de atletiek. Dat stelt discuswerper Rutger Smith, die zich op trainingscentrum Papendal voorbereidt op de EK atletiek in Amsterdam.

Smith is wel te spreken over de schorsing die Rusland is opgelegd. "Het werd ook te gek met alle dopinggevallen in Rusland. Ze hebben de poot stijf gehouden, dus dat is goed", aldus Smith.

Het is één grote poppenkast. De bezem moet erdoorheen.

Rutger Smith

Maar om echt iets aan de dopingproblematiek te doen, zijn volgens Smith ingrijpende hervormingen nodig bij het WADA en de IAAF. "Het is één grote poppenkast. De bezem moet erdoorheen. Sowieso door het WADA, maar ook door de IAAF."

"Het is okay dat de IAAF een nieuwe voorzitter heeft (Sebastian Coe, red.) en met de schorsing van Rusland ben ik het eens. Maar er kan zoveel meer gebeuren", stelt Smith. "Er moet jong, nieuw bloed in de IAAF en vooral in het WADA. Zolang dat niet gebeurt, blijven deze verhalen naar buiten komen."

De 34-jarige Smith is tijdens zijn carrière meer dan eens het slachtoffer geweest van dopinggebruikers. Hij won bij het discuswerpen en kogelstoten zeven zilveren en bronzen medailles op EK's en WK's, waarvan hij drie medailles pas jaren na het toernooi kreeg.

De bronzen plakken van de WK van 2007 en de EK's van 2006 en 2012 kreeg hij omdat tegenstanders later alsnog werden betrapt op doping.

Olympische limiet

Op de EK in Amsterdam hoopt de 34-jarige discuswerper op een finaleplek én op de olympische limiet, die op 65 meter staat. "In de finale is alles mogelijk. En als je bij een EK in Amsterdam de olympische limiet gooit, kom je ook dicht in de buurt van de medailles."

In augustus hoopt Smith dan in Rio de Janeiro te staan, op zijn vierde Olympische Spelen. "De Spelen zijn absoluut het doel. Als ik dat niet haal, zou het een grote teleurstelling zijn. Dan ben ik wel chagrijnig. Ik denk ook niet dat ik dan naar de Olympische Spelen zal kijken."

Rutger Smith met de kogel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl