David Cameron komt aan bij de Europese Raad
NOS Nieuws

Europese leiders in Brussel benadrukken eigen belangen

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De Europese leiders zijn begonnen aan de vergadering waarbij ze de Britse leider David Cameron voor het eerst diep in de ogen kunnen kijken en bespreken hoe de Europese Unie verder moet gaan. De teneur van alle leiders is dat het volk heeft gesproken en dat er dus een brexit moet komen.

Iedereen vraagt wel aan Groot-Brittannië om haast te maken. Het liefst in september, soms wordt later dat najaar genoemd, als er maar perspectief is op het uit elkaar gaan. De doos van Pandora moet zo snel mogelijk dicht, meent de Belgische premier Michel. Hij wil andere landen niet de tijd en de kans geven om eveneens een referendum te organiseren.

De eigen belangen van de lidstaten van de EU staan bij elke verklaring voorop. Premier Rutte heeft het over Nederland dat op plaats één, twee en drie komt. Michel wil de Vlaamse, Brusselse en Waalse belangen verdedigen en begint over bedrijven die zich beter in België kunnen vestigen als ze Groot-Brittannië verlaten. "We moeten zorgen dat ze in België komen en niet in Nederland."

De Ierse premier Kenny maakt zich zorgen over het vredesproces en de situatie aan de grens met Noord-Ierland. De grens is eveneens een zorgpunt voor premier Grybauskaite van Litouwen. De Baltische staten grenzen aan Rusland en de angst voor een eventuele aanval van de Russen is groot onder haar bevolking. "Gelukkig blijft Groot-Brittannië nog in de NAVO", lacht ze.

Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO beaamt dat. Hij is de eerste gast van de Europese leiders tijdens hun top vandaag. "Een sterke EU is goed voor de NAVO", zo zegt hij. Om vervolgens opgelucht te vervolgen: "De brexit heeft geen invloed op onze relatie." Stoltenberg komt praten over meer samenwerking, zoals recentelijk de missies op de Middellandse Zee om vluchtelingen te redden.

Familiefoto

Voor de Duitse bondskanselier Merkel zijn dit soort missies, samenwerkingsverbanden, het bewijs van de slagkracht van de EU. "We komen ook vooruit, daar moeten we het ook over hebben." De bondskanselier blijft bij haar boodschap. "Hoewel we gaan scheiden, blijft Groot-Brittannië een vriend en een partner."

Vlak voordat de leiders aan tafel gaan wordt nog de traditionele 'familiefoto' gemaakt. Cameron zoekt naar zijn plaats. Op de grond staan de naamkaartjes geplakt. Hij staat aan de uiterste rechterkant, vlak voor Angela Merkel. In de perszaal worden de eerste grappen gemaakt. "Aan de zijkant, dan kun je hem eraf knippen als de scheiding is geregeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl