Minister Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens de verkiezing van de tijdelijke zetels
NOS Nieuws

Patstelling in Veiligheidsraad houdt aan: Nederland nog in spanning

Nederland is nog niet zeker van een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Zweden, Ethiopië, Kazachstan en Bolivia zijn wel gekozen als nieuwe leden. Die landen kregen in de eerste twee stemrondes in New York genoeg steun, Nederland niet. Ook volgende stemrondes brachten geen beslissing. Er volgt nu een zesde ronde.

In de VN wordt vandaag gestemd voor vijf niet-permanente zetels. Die worden verdeeld per regio. Nederland concurreert met Zweden en Italië voor twee plekken in de West-Europa en Overigen Groep (WEOG).

In die Europese groep kreeg Zweden in de eerste ronde 134 zetels en was daarmee gekozen. Nederland kwam in de eerste stemronde drie stemmen te kort om gekozen te worden. Er waren 128 stemmen nodig en Nederland kreeg er 125. Italië kreeg er 113.

Steun slinkt

In de volgende rondes verdween de voorsprong van Nederland. In de tweede ronde kreeg Nederland 99 stemmen en Italië 92, in de derde ronde waren er voor Nederland 96 stemmen en voor Italië 94, in de vierde ronde 96 voor Nederland en 95 voor Italië en in de vijfde ronde 95 voor Nederland en 95 voor Italië.

De uitslag van de derde stemronde in de VN

Volgens de regels van de VN moet er worden doorgestemd tot een land een tweederdemeerderheid heeft gekregen. Vanaf de vijfde stemronde mogen volgens de regels ook andere landen zich kandidaat stellen, maar het is niet heel waarschijnlijk dat dat ook zal gebeuren.

Bij een echte patstelling kunnen de stemmingen lang doorgaan. In 2006 waren er 48 rondes nodig toen Venezuela en Guatemala om een zetel streden. Dat kostte toen drie weken. Uiteindelijk trokken beide landen zich terug en kwam Panama in de Veiligheidsraad.

Stroopwafels

Op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken was de stemming vooraf redelijk optimistisch. Sinds 2013 voerde Nederland campagne om de zetel voor 2017 en 2018 binnen te halen. De koning en koningin lobbyden mee, net als de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en speciale gezanten die daarvoor de hele wereld over reisden.

Zelfs vandaag werd er nog campagne gevoerd. Zo kregen de vertegenwoordigers van de landen in de Algemene Vergadering nog een oranje doosje aangeboden met stroopwafels erin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl