Aydin C. in de rechtbank
NOS Nieuws

Chanteerde deze man wereldwijd tientallen meisjes met blootfoto's?

De 35-jarige Aydin C., die mag worden uitgeleverd aan Canada, wordt verdacht van het chanteren van 36 meisjes over de hele wereld. Dat blijkt onder meer uit deze reportage van Zembla uit 2014.

Daarin wordt een geheim Facebook-onderzoek opgevoerd dat veel informatie oplevert over de dader en zijn werkwijze. Ook wordt duidelijk hoe het spoor uiteindelijk tot de aanhouding van Aydin C. leidt.

Kapotgemaakt

De meisjes worden via het internet benaderd en om een blootfoto gevraagd. De verdachte gebruikt die foto vervolgens vaak maanden later om de meisjes onder druk te zetten seksuele video's van zichzelf op te nemen en aan hem te geven.

Wie niet meewerkt, wordt kapotgemaakt. De dader verspreidt dan de originele blootfoto onder vrienden en kennissen van het slachtoffer, vaak via Facebook.

Ik hoop dat je geniet van deze nachtmerrie.

De persoon die Amanda Todd chanteert

Dat overkomt ook de 15-jarige Amanda Todd uit Canada. Zij verhuist meerdere keren, maar telkens weet een persoon met het Facebookprofiel 'Tyler Boo' haar weer te vinden. En telkens verspreidt hij weer de blootfoto onder haar nieuwe klasgenoten en vrienden.

"Ik heb de foto aan 280 mensen verstuurd. Ik hoop dat je geniet van deze nachtmerrie", zegt de dader tegen Amanda via een chatprogramma.

Amanda gaat in therapie en plaatst een hulpoproep op YouTube, nadat ze zichzelf heeft verminkt. Amanda Todd klaagt over zware depressies en berooft zichzelf uiteindelijk van het leven.

Ook in andere landen maakt de dader op deze manier slachtoffers. Zoals een meisje in Noorwegen. Ook zij weigert naaktvideo's op te sturen. En ook hier verspreidt de dader haar naaktfoto onder bekenden. Hij maakt duidelijk dat hij het slachtoffer geen rust zal gunnen. "Dit is voor de rest van je leven", schrijft ene 'Tyler C' in het chatprogramma.

Het werk van Aydin C.?

Aydin C. wordt in 2013 opgepakt als verdachte in een oplichtingszaak. Als de politie met een spionageprogramma meekijkt in zijn computer, ontdekken ze dat de verdachte in vijf minuten zeventig jonge meisjes benadert in het online spel Habbo Hotel. Advocaten stellen later dat het spionageprogramma eigenlijk niet gebruikt had mogen worden.

De politie arresteert Aydin C. op verdenking van aanranding, kinderporno, oplichting en valsheid in geschrifte. Op de computer van Aydin C. staan tientallen profielen en inloggegevens van internetaccounts. De advocaat zegt dat niet bewezen is dat Aydin C. die bestanden erop heeft gezet.

De verdachte zelf ontkent in alle toonaarden dat hij betrokken is bij de chantage.

Hij is een mysterieuze gast, erg op zichzelf.

Buren van Aydin C.

De bestanden lijken deels overeen te komen met de profielen die Facebook heeft laten onderzoeken. Uit dat onderzoek wordt duidelijk dat de dader tenminste 86 accounts heeft aangemaakt om meisjes te benaderen. Die accounts zijn gemaakt met tientallen onherleidbare e-mailadressen. Bijna altijd blijft het internetadres van de dader geheim.

Tot er een adres wordt gebruikt op een bungalowpark, waar ook Aydin C. op dat moment verblijft. Buren op het bungalowpark typeren hem als een mysterieuze campinggast. "Hij is zeer wonderlijk en is erg op zichzelf."

Uit het politiedossier dat in handen is van Zembla, blijkt dat Aydin C. een man is met weinig vrienden. Tegenover de politie verklaart hij: "Ik probeer zo anoniem mogelijk te leven. Hoe minder mensen je kent, hoe minder problemen je hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl