Europese rel over Hongaars tapijt

Er is opnieuw kritiek op het Europees voorzitterschap van Hongarije. Dit keer om een ogenschijnlijk onschuldig tapijt dat Hongarije liet leggen in de hal van het gebouw van de Europese Raad. Op het tapijt staat een omstreden kaart, waarop Hongarije veel meer grond lijkt te claimen, dan het land nu heeft. Roemeense en Slowaakse Europarlementariërs hebben kwaad gereageerd.

Ieder half jaar krijgt de grote hal van het gebouw van de Europese Raad een flinke renovatiebeurt. Dan mag namelijk de nieuwe voorzitter van de EU die hal naar eigen believen inrichten. Daar was al eens eerder een rel over, toen Tsjechië een kunstwerk in de hal plaatste dat heel Europa belachelijk maakte.

Omstreden kaart

Het tapijt dat Hongarije nu in diezelfde hal heeft gelegd heeft alles in zich om nog meer wrevel te wekken. Er staat een historische kaart op afgebeeld van het Habsburgse rijk, de voorloper van Oostenrijk-Hongarije, met de grenzen van 1848.

Gewoon een historische kaart dus, zeggen de Hongaren. Extreem nationalistisch, zeggen velen in de buurlanden. Want in 1848 bezat het Habsburgse rijk grote delen van Roemenië en Slowakije, nu EU-leden. Precies die delen horen volgens veel Hongaren bij Hongarije.

Die Hongaren willen de gebieden terug. De huidige Hongaarse regering speelde daar vorig jaar op in, door duizenden etnische Hongaren in de buurlanden de Hongaarse nationaliteit te geven.

Tsjechisch kunstwerk

Het Tsjechische kunstwerk dat heel Europa belachelijk maakte werd uiteindelijk voortijdig weggehaald. Het is de bedoeling dat het Hongaarse tapijt tot het eind juni blijft liggen.

Het voorzitterschap van Hongarije dreigt sowieso uit te groeien tot het meest omstreden voorzitterschap dat de Europese Unie ooit gehad heeft. Eerder ontstond een rel rond een nieuwe omstreden mediawet in Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl