PvdA-Kamerlid Kuiken en partijleider Samsom in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

PvdA alleen met motie over kinderpardon

De PvdA heeft in de Tweede Kamer geen steun gekregen voor een voorstel over een soepeler kinderpardon. Bijna de hele oppositie vond de motie van het Kamerlid Kuiken niet ver genoeg gaan.

Kuiken kwam met de motie nadat het kritisch PvdA-lid Van Dijken uit Groningen de discussie over het uitzetten van asielkinderen weer had aangezwengeld. In het voorstel vroeg Kuiken vooral om meer informatie over de uitzettingen. Als daaruit zou blijken dat er onterecht kinderen worden uitgezet, moet de regering het beleid versoepelen, zo stond in de tekst.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind stelde dat de vraag om extra informatie over de uitzetting niet nodig is, omdat er geen gebrek aan is. "Het afwijzingspercentage van 92 procent spreekt boekdelen. In de tussentijd worden de kinderen waar het om gaat gewoon uitgezet. Voor ons is het onverteerbaar."

ChristenUnie, GroenLinks, D66 en SP hebben daarom samen tegengestemd, zei Voordewind. "We staan gezamenlijk voor een beter kinderpardon en tot onze spijt draagt deze motie daar vooralsnog niet aan bij."

Hoongelach

Naast PvdA stemden alleen 50Plus en Groep Kuzu/Öztürk voor. PvdA-Kamerlid Kuiken zei achteraf dat ze het onbegrijpelijk vond dat de oppositie tegenstemde. Daarop klonk hoongelach uit de Kamer.

Kuiken vervolgde dat ze eerst alle feiten boven tafel wil, om een nieuwe stap voor een beter kinderpardon te kunnen zetten. "Onze strijd is nog niet klaar, om gezamenlijk tot een rechtvaardiger kinderpardon te komen", besloot Kuiken. Het kritische lid Van Dijken, dat op de publieke tribune zat, nam geen genoegen met de uitleg, en liet weten alsnog een extra partijcongres te willen over het kinderpardon.

'Deze motie draagt niet bij aan beter asielbeleid'
'De oppositie heeft om onbegrijpelijke redenen tegengestemd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl