Cameron arriveert bij de Europese Raad in Brussel
NOS Nieuws

Cameron: we moeten Europa niet de rug toekeren

De Britse premier Cameron heeft de Britten op het hart gedrukt om Europa niet de rug toe te keren. De gesprekken waarin de EU en de Britten spreken over hun scheiding moeten "zo constructief mogelijk" verlopen, zei hij in Brussel. Hij is daar om met de Europese Raad over de brexit te overleggen.

Cameron noemde de EU-landen zijn "buren, vrienden, bondgenoten en partners". Hij riep op tot de "nauwst mogelijke samenwerking" tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Onredelijk

Ook premier Rutte is in Brussel. Hij noemde het onredelijk om te eisen dat artikel 50, het artikel waarin de vertrekprocedure voor EU-lidstaten wordt beschreven, nu al ingaat. Rutte wil Groot-Brittannië nog even de tijd geven. Hij wees erop dat de uittreding nog enige jaren zal duren, ook nadat de Britten de vertrekprocedure zijn begonnen.

Rutte noemde een uittreding door een lidstaat uit de Europese Unie onbekend terrein. Hij denkt niet dat het Nederlandse voorzitterschap van de EU veel invloed heeft gehad op de uitslag van het referendum van de Britten.

Ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Draghi, en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zijn aanwezig bij de Europese top over de brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl