NOS Nieuws

Al meer dan miljard mensen in Indiase digitale database

In India is al jaren een enorm project aan de gang. De overheid wil van alle 1,25 miljard inwoners een iris- en vingerafdrukscan. Deze komen terecht in een centrale database. Dit moet fraude voorkomen en hierdoor krijgen miljoenen mensen toegang tot bijvoorbeeld een bankrekening.

Het project, dat in 2009 begon, heeft heel wat voeten in de aarde. Want naast de bevolking van grote steden moeten ook inwoners van de meest afgelegen dorpjes worden geregistreerd.

En dat kost tijd, veel tijd. Mensen moeten soms uren in de rij staan en dat leidt tot grote ergernis van de bevolking. "Veel medewerkers zijn wel eens geslagen door inwoners, die ons vragen waarom we niet harder werken", zegt Govind Singh Rawat die in Delhi de registratie organiseert. Het systeem kan volgens Rawat niet sneller werken.

Drie dagen een rij

Vorige maand waren er volgens de overheid, na zeven jaar werken, een miljard mensen vastgelegd. The Guardian ging mee op pad en zag hoe dorpelingen, van wie een aantal waarschijnlijk nog nooit een computer had gezien, één voor één digital werden vastgelegd.

In het dorp Akbarpur stond er drie dagen een rij voor de registratie. Het huis van het dorpshoofd was omgebouwd tot kantoortje, waar twee overheidsmedewerkers gewapend met een laptop, camera, iris- en vingerafdrukscanner van iedereen informatie verzamelden.

Vraagtekens

De overheid benadrukt dat het een hoop efficiëntie oplevert. Straks kunnen allerlei organisaties uit één database informatie halen. Die is er nu niet, lokale overheden houden informatie zelf bij. Waardoor het makkelijker is om fraude te plegen.

Zo'n database levert wel vragen op. Wie kan er straks bij en wie garandeert dat alle informatie veilig opgeslagen is? In maart is er door het Indiase parlement een wet aangenomen die de privacy van de inwoners moet garanderen.

Maar of de overheid ook goede beveiliging kan garanderen is afwachten. Eerder dit jaar werden de servers van de Filipijnse verkiezingscommissie gehackt, waardoor gegevens van 55 miljoen Filipino’s online te vinden waren. En vorig jaar lag de VS onder vuur omdat van miljoenen Amerikanen het sofi-nummer was gestolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl