NOS Nieuws

Zorgverleners aangepakt na informatie uit buitenland

Na informatie uit het buitenland zijn negen mensen uit het BIG-register voor medische beroepen geschrapt of hun bevoegdheden zijn beperkt. Uit andere Europese landen was een melding gekomen dat de negen niet goed functioneerden.

Het Europese waarschuwingssysteem is een initiatief van minister Schippers. Ze ergerde zich eraan dat sommige medische hulpverleners in het buitenland gewoon konden doorwerken, nadat ze in hun eigen land waren gestraft wegens slecht functioneren.

3750 waarschuwingen

Sinds begin dit jaar moeten EU-lidstaten beroepsverboden of andere beperkingen voor artsen, tandartsen en andere zorgverleners aan elkaar melden. Inmiddels hebben twaalf landen in totaal 3750 waarschuwingen aan Nederland doorgegeven.

Negen van hen waren geregistreerd in het BIG-register. Daarin staat iedereen die bevoegd is om in Nederland zorg te verlenen.

Eerste stap

Schippers is tevreden met de eerste resultaten. Ze vindt het een mooie eerste stap om patiënten te beschermen. Ze wil wel weten hoe het komt dat vijftien landen nog geen enkele melding hebben gedaan.

"Daar moeten we met elkaar naar kijken: wat gaat goed en wat kan beter? Waar lopen andere landen tegenaan en wat kunnen we van elkaar leren?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl