Is de Turkse president op diplomatiek vredespad?
NOS Nieuws

'Turken beseffen nu dat ze bondgenoten nodig hebben'

Na een periode van diplomatiek geruzie, lijkt de Turkse president de banden met verschillende landen aan te halen. Een echte stap, aldus correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "De Turken beseffen kennelijk dat ze bondgenoten nodig hebben. Tot nu toe leek dat besef echt weg te zijn."

Gisteren sloot het land een akkoord met Israël over het herstel van de betrekkingen. Die werden zes jaar geleden bevroren nadat de Israëlische marine tien Turkse pro-Palestijnse activisten had gedood die met een boot probeerden de Gazastrook te bereiken. Op dezelfde dag kwam het nieuws naar buiten dat de Turkse president Erdogan in een brief aan president Poetin zijn excuses heeft aangeboden voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig.

"Toen dat toestel uit de lucht werd geschoten was het echt schrikken", aldus Waagmeester. "Rusland was woedend en voelde het als een steek in de rug. Er kwam een handelsboycot en de Turks toerismesector werd getroffen. Nu betreurt Erdogan het incident en gaat Turkije een poging doen om de Syrische rebel de die de piloot doodschoot, te vervolgen." Rusland heeft op diens beurt Turkije uitgenodigd voor een handelsconferentie.

Plotselinge diplomatie

En ook wat betreft Israël is de boosheid en trots aan de kant gezet, legt de correspondent uit. "Er ligt een plan om binnen enkele weken al ambassadeurs over en weer te benoemen en de normale diplomatie te herstellen. Het is niet zo dat beide landen elkaar om de hals vliegen, maar er heerst een gevoel van pragmatisme."

De Turkse regering lag de laatste tijd met veel land in de clinch. Zo was er onenigheid met de VS over de aanpak in Syrië, Erdogan riep een Duitse ambassadeur op het matje over een satirisch filmpje en was er het conflict met Rusland. "Dingen die slecht gaan in Turkije zijn volgens de Turken vaak de schuld van de buitenwereld, maar nu is er plotseling diplomatie. Dit soort pogingen heb ik lange tijd niet gezien", aldus Waagmeester.

Toch worden de lijmpogingen van Erdogan niet als verlies gezien. De president verkoopt het volgens de correspondent juist als een overwinning aan zijn volk. "Nadat de deal tussen Turkije en Israël bekend was geworden, werd de hashtag "Erdogan de man die Israël op de knieën kreeg" trending topic op Twitter. Dan weet je wel hoe dat hier verkocht wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl