Libanese militairen in Qaa
NOS Nieuws

Acht aanslagen op een dag in Libanees grensdorp

Het Libanese dorp Qaa is gisteravond opnieuw getroffen door vier zelfmoordaanslagen. Daarmee komt het totale aantal aanslagen in Qaa op acht. Bij de aanslagen van gisteravond kwamen de daders om het leven. Dertien inwoners van het dorp raakten gewond.

Qaa is een christelijk dorp op de grens met Syrië. De aanslagen van gisteravond waren bij een kerk waar op dat moment de slachtoffers van de aanslagen in de ochtend werden herdacht. Toen waren vijf burgers omgekomen.

"Er is grote paniek in het dorp", zegt correspondent Sander van Hoorn. Bewoners is gevraagd om binnen te blijven. De daders, die op motoren het dorp binnen waren gereden, hoorden mogelijk bij terreurgroep Islamitische Staat. "Dat ligt voor de hand, omdat IS in het berggebied tussen Syrië en Libanon zit."

Vluchtelingen

Volgens Van Hoorn houden de Libanese autoriteiten er ook rekening mee dat de zelfmoordterroristen uit vluchtelingenkampen in Libanon kwamen. Het land, met zo'n vier miljoen inwoners, vangt meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen op. Die wonen veelal in kleine tentenkampen. "De zorg is dat daar vanwege de erbarmelijke omstandigheden radicalisering plaatsvindt en IS actief aanhangers werft", zegt Van Hoorn.

Bovendien waren bij grensposten in de buurt van Qaa geen incidenten. "Het leger zit daar. Alles dat normaal vanuit de bergen op de grens afkomt, wordt beschoten. En je rijdt niet zomaar met een brommer die bergen uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl