Op middelbare scholen hebben 95 procent van de leraren een diploma of zijn in opleiding.
NOS Nieuws

Frans altijd door diploma-docent, natuur- en scheikunde niet

Bijna alle middelbare scholieren krijgen les van een gediplomeerde docent of een leraar in opleiding. In 2013 had zo'n 16 procent van de leraren niet de goede papieren om voor de klas te staan, in 2015 is dat aantal 5 procent. Dus 95 procent is voldoende opgeleid.

Frans, geschiedenis en gym wordt bijna altijd door een bevoegd docent gegeven. Bij natuur-en scheikunde heeft bijna 10 procent van de leraren geen diploma. Ook bij techniek en wiskunde staan vaker onbevoegde docenten voor de klas, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Beter

Staatssecretaris Dekker wil volgend jaar alleen maar bevoegde leraren voor de klas. "Een diploma is natuurlijk geen garantie dat iemand goed les kan geven", zegt de staatssecretaris van Onderwijs op het NOS-radio 1 Journaal. "Maar scholen met bevoegde docenten doen het wel beter".

Op streek

Hij is blij dat scholen veel werk maken van het aantrekken van opgeleide leraren en hij hoopt dat dit wordt doorgezet. Dat het ministerie nu 95 procent goed opgeleide leraren telt, komt volgens Dekker, ook door een betere meetmethode. Onderzoekers zijn alle middelbare scholen afgegaan om de diploma's nog eens goed tegen het licht te houden. "Er bleken wel degelijk docenten bevoegd te zijn", erkent Dekker. "We zijn dus een heel eind op streek."

Op het vwo is 97,4 procent van de leraren bevoegd, op de havo 96,5 procent en in het vmbo is dat 91,6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl