Productie van steenkool
NOS Nieuws

Meer Nederlandse elektriciteit uit steenkool

De productie van elektriciteit uit steenkool is in Nederland vorig jaar met 35 procent gestegen. Dit komt door de daling van prijzen voor steenkool en de opening van enkele nieuwe kolencentrales. De toename komt ook door het stilleggen van kernreactoren in België. Dat land importeert steeds meer elektriciteit uit Nederland.

In 2015 is in Nederland 39 miljard kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opgewekt uit steenkool. Dat is 35 procent meer dan het jaar daarvoor, toen de productie ook al toenam.

Eerder meldde de Nederlandse Emissieautoriteit dat de CO2-uitstoot van energiebedrijven in Nederland het afgelopen jaar steeg. De stijging gaat in tegen de geplande verminderingen van de CO2-uitstoot de komende jaren, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Duurzame elektriciteit

Uit duurzame bronnen zoals wind, zon en water werd vorig jaar ook meer elektriciteit geproduceerd. Vooral windenergie droeg daaraan bij.

Verder blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aandeel van duurzame bronnen nu ruim 12 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie is.

Door verbranding van aardgas wordt in Nederland steeds minder elektriciteit opgewekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl