NOS Nieuws

Kort geding tegen Instagram vanwege nepaccount met naaktfoto's

Sociaal netwerk Instagram moet voor de rechter in Alkmaar verschijnen. Een vrouw uit Hoorn heeft een kort geding aangespannen tegen het bedrijf omdat ze wil weten wie onder de naam van haar dochter van 15 een nep-account heeft aangemaakt, waar naaktfoto's en seksfilmpjes op staan. De vrouw zegt dat haar dochter er niet op voorkomt, maar er wel mee gepest wordt, schrijft de Volkskrant.

Instagram wil de gegevens van gebruikers alleen doorgeven op bevel van de rechter. De site zegt een neutraal platform te zijn en neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud die gebruikers publiceren. Bovendien wil Instagram de privacy van zijn gebruikers beschermen.

Het nepaccount is offline gehaald. De familie van het 15-jarige meisje vermoedt wie heeft gemaakt: het meisje wordt al geruime tijd gepest door een groep jongeren. Die gebruiken een scheldnaam die ook op Instagram was te vinden.

De kwestie vertoont overeenkomsten met de zaak van de 22-jarige Chantal, die met behulp van misdaadjournalist Peter R. de Vries een rechtszaak voerde tegen Facebook. Op dat netwerk had iemand een seksfilmje van haar geplaatst, dat door haar ex was gemaakt. Die ontkende dat hij ermee te maken had en Facebook zei niet meer te kunnen achterhalen wie het filmpje had geüpload. Na een schikking, waarin werd afgesproken dat er een nader onderzoek zou komen, is in deze zaak alsnog een ip-adres gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl