Premier Rutte, Pechtold (D66) en Klaver (GroenLinks) voor aanvang van het debat
NOS Nieuws

Coalitiepartijen: laat brexit een wake-upcall zijn

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat er lessen getrokken worden uit het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. VVD-fractieleider Zijlstra vergeleek de brexit met iemand die jarenlang ongezond geleefd heeft en dan ineens een hartaanval krijgt. "Laat dit een wake-upcall zijn. Veel mensen snappen Europa niet meer. Ze ergeren zich aan de regels die over ons worden uitgestort."

Zijlstra wil dat de Europese Unie beter laat zien welke voordelen er zijn, zoals volgens hem de succesvolle vluchtelingenafspraken en economische groei. Ook PvdA-leider Samsom vindt het belangrijk dat het signaal van de brexit-stemmers serieus wordt genomen. "Zij hebben zich niet afgekeerd van Europa, maar Europa zich van hen." Samsom zegt dat de EU op de grote vragen geen antwoord heeft gegeven en bij de kleine vragen juist in de weg liep.

Wel waakt hij voor te veel retoriek en ferme taal. Volgens Samsom roept de uitslag meer vragen op dan er op dit moment antwoorden zijn.

Quick and dirty?

De coalitiepartijen wijzen erop, net als het kabinet, dat de Britten nu aan zet zijn. Zijlstra wil nu niet onderhandelen met de Britten over nieuwe voorwaarden. "Zolang het het proces nog niet in gang is gezet zijn ze volwaardig lid, maar ze hebben niet eindeloos de tijd." Samsom wil waken voor een rancuneuze afrekening met het Verenigd Koninkrijk of voor oeverloze discussies over nieuwe structuren.

Volgens CDA-leider Buma moet het Britse vertrek 'quick and dirty'. "We moeten er tempo inhouden. Om nu tegen Engeland te zeggen: jullie hebben een nee, wij wachten wel, dat vind ik niet kunnen." ChristenUnie-leider Segers begrijpt dat standpunt, maar zegt dat een 'dirty vertrek' ook veel Nederlandse bedrijven raakt. D66-leider Pechtold wil dat premier Rutte toezegt dat er geen schimmige deals gesloten worden met landen die gaan dreigen met een exit.

Volgens PVV-leider Wilders kan de soevereiniteit voor de Britten niet snel genoeg komen. "Bevrijd van Brussel, mooier kan het niet. De eurofiel kreeg afgelopen donderdag een enorme dreun. En die dreun dendert nu nog na."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl