NOS Nieuws

Asscher gebruikt heropening Panamakanaal voor finale VN-lobby

Vice-premier Asscher grijpt de opening van het vernieuwde Panamakanaal aan om nog even flink te lobbyen voor een Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad. Morgen kiezen 193 landen wie daar de komende twee jaar in komen.

Op Asschers Twitter is te zien dat hij gesprekken heeft met negen leiders uit Latijns-Amerika. Nederland strijdt met Italië en Zweden om een van twee vrijkomende plekken.

Concurrentie

Nederland kwam in 1999 voor het laatst in de VN-Veiligheidsraad, die naast vijf permanente leden bestaat uit tien wisselende leden. Pluspunten voor ons land zijn onder andere het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de goede connecties van minister Koenders in Afrika. Ook met de afhandeling van de MH17-crisis zou Nederland internationaal punten scoren.

Italië nam al zes keer plaats in de raad, recent nog in 2007 en 2008. Van de drie landen heeft Italië de grootste economie en levert het de grootste bijdrage aan internationale vredesmissies.

Voor Zweden spreekt dat het veel doet aan ontwikkelingshulp, en bij Arabische landen goed ligt omdat het Palestina heeft erkend. Zweden zat twintig jaar geleden voor het laatst in het belangrijkste VN-orgaan.

Geheim

Nederland is al lang bezig met campagnevoeren voor een zetel. Omdat de stemming morgen geheim is blijft het tot het laatste moment spannend wie een plek krijgt. Verschillende landen zouden hun stem aan zowel aan Nederland als Zweden hebben beloofd.

  • Twitter
    Asscher met Vice-president Jorge Glas van Ecuador
  • Twitter
    Asscher met de Chileense president Michelle Bachelet
  • Twitter
    Asscher met vice-president Gabriella Michetti van Argentinië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl