Netanyahu en Kerry tijdens de onderhandelingen in Rome
NOS Nieuws

Turkije en Israël tekenen morgen akkoord

De Turkse premier Yildirim heeft bevestigd dat de betrekkingen met Israël volledig worden hersteld. Morgen wordt de overeenkomst getekend.

Gisteren maakte een Israëlische regeringswoordvoerder bekend dat de verhoudingen worden genormaliseerd. De betrekkingen werden zes jaar geleden bevroren nadat de Israëlische marine tien Turkse pro-Palestijnse activisten had gedood die met een boot probeerden de Gazastrook te bereiken. Die werd door Israël geblokkeerd.

In Rome werd over de overeenkomst onderhandeld met de Amerikaanse minister Kerry en de Italiaanse premier Renzi.

Hulpgoederen

Yildirim heeft nu bekendgemaakt dat de ambassadeurs terugkeren op hun post. De slachtoffers van de aanval op het Turkse schip krijgen 20 miljoen dollar.

De Israëlische premier Netanyahu laat vanuit Rome weten dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook van kracht blijft. Turkije had om opheffing van de blokkade gevraagd.

Afgesproken is dat Turkije ondanks de blokkade humanitaire hulp en andere niet-militaire producten naar de Gazastrook kan brengen. Vrijdag vertrekt het eerste schip met voor zo'n 9000 euro hulpgoederen aan boord vanuit Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl