Paleis Soestdijk
NOS Nieuws

Provincies: meer geld nodig voor restauratie rijksmonumenten

De provincies willen van minister Bussemaker meer geld krijgen om restauraties uit te kunnen voeren aan beeldbepalende rijksmonumenten. Ze gaan vandaag met haar om de tafel zitten om tekst en uitleg te geven.

De minister geeft de provincies, die sinds vier jaar verantwoordelijk zijn voor het behoud van de 62.000 rijksmonumenten, jaarlijks 20 miljoen euro voor restauratiewerk. De provincies zeggen dat dat verre van voldoende is, ondanks de extra financiële ondersteuning van sponsors en hulpfondsen.

De provincies hebben berekend dat de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten de komende vijf jaar 373 miljoen euro gaat kosten. Die monumenten zijn dringend aan restauratie toe. Het gaat daarbij om onder meer Paleis Soestdijk (45 miljoen), de Sint-Jan in Den Bosch (10 miljoen) en de Domkerk en Domtoren in Utrecht (samen 30 miljoen).

Naast de ruim 370 miljoen is er nog eens 262 miljoen euro nodig voor de restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. De oudste tunnel van Nederland is ook een rijksmonument.

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper, portefeuillehouder cultureel erfgoed namens de gezamenlijke provincies, zegt dat het met het huidige budget zo'n veertig jaar duurt voordat alle 36 rijksmonumenten zijn gerestaureerd. "Dat duurt veel te lang." Als er niet snel meer geld bij komt, dan raken volgens haar de beeldbepalende monumenten in verval.

  • ANP
    De Sint-Jan in Den Bosch
  • Wikipedia
    Een ventilatiegebouw van de Maastunnel in Rotterdam
  • ANP
    De Domtoren in Utrecht

Een voorbeeld is de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. In 2009 werd met de restauratie van de kerk begonnen nadat brokken steen van de toren waren gevallen. Door een acuut tekort van 20 miljoen euro kwam de restauratie eerder dit jaar tijdelijk stil te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl