In de rij voor de Amerikaanse grens
NOS Nieuws

VS benieuwd naar Facebook-account reiziger

Als je straks naar de Verenigde Staten vliegt, vraagt de Amerikaanse overheid je mogelijk eerst om je socialemedia-accounts. De Amerikaanse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het bewaken van de grenzen heeft daartoe een plan ingediend.

Als het plan wordt doorgevoerd, wordt de vraag toegevoegd aan het ESTA-formulier, dat Amerika-gangers zonder visum moeten invullen voordat ze naar de VS reizen. In tegenstelling tot sommige andere vragen op het formulier - zoals de vraag om iemands adresgegevens, maar ook de vraag of iemands drugs heeft gebruikt of ziekten onder de leden heeft - is het niet verplicht om de accounts op te geven.

'Snode activiteiten'

Het ESTA-formulier wordt gebruikt om te bepalen of iemand in een vliegtuig richting de Verenigde Staten mag stappen. De socialemedia-accounts kunnen daarbij helpen, denkt de Amerikaanse regering. In het plan spreekt de overheid van het detecteren van 'snode activiteiten'.

Omdat veel sociale media in de Verenigde Staten gevestigd zijn, zou het eenvoudig zijn voor de Amerikaanse overheid om ook niet-publieke informatie van iemands Facebook- of Twitteraccount op te vragen voor dat onderzoek. In hoeverre dat zal gebeuren, wordt niet aangegeven in het voorstel.

De wijziging geldt niet alleen voor luchtreizigers, maar ook voor mensen die de Amerikaanse grens oversteken vanuit Mexico of Canada. Voor bezitters van een visum verandert er voor zover bekend niets. Op het voorstel kan tot 22 augustus worden gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl