NOS Nieuws

Amsterdam en Den Haag gaan boetes zelf innen

Amsterdam en Den Haag gaan boetes voor overlast voortaan zelf innen. De afhandeling van boetes voor overlast als rommel op straat gooien of blowen in het openbaar gaat zo sneller en efficiënter. Bovendien komt het geld in de gemeentekas in plaats van in de schatkist van het Rijk. Amsterdam en Den Haag zijn de eerste gemeenten die dit gaan doen.

"We kunnen het zelf gewoon beter", zegt wethouder Boudewijn Revis van Den Haag. Het gaat om boetes voor overtredingen waar de politie niet aan te pas hoeft te komen, maar die worden uitgeschreven door gemeentelijke handhavers.

Deze bestuurlijke boetes worden nu nog geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ze heten dan 'strafbeschikking'. De opbrengst gaat naar het Rijk. Tot voor kort kregen de gemeenten een deel van de boete teruggestort als tegemoetkoming in de kosten, maar daarmee is het Rijk vorig jaar gestopt, als bezuinigingsmaatregel.

In eigen hand

Amsterdam en Den Haag beginnen op 1 januari 2017 met het zelf innen van de boetes. De hoogte van de boetes wordt nog bepaald door het Rijk. Mogelijk kunnen de gemeenten dat in de toekomst zelf bepalen.

De Haagse wethouder Revis zegt dat de maatregel niet per se bedoeld is om er financieel voordeel uit te halen, want het kost ook geld om het uit te voeren.

"Als je boetes zelf int, kun je duidelijker zijn naar de overtreder. Bovendien kunnen we ook bedrijven en instellingen beboeten. Dat kan met het andere systeem niet. Er zijn bedrijven die herhaaldelijk bedrijfsafval op straat gooien of meegeven met de inzameling voor huishoudens. Zulk hardleers gedrag kunnen we nu afstraffen", zegt hij. "We hebben het Rijk niet meer nodig om het uit te voeren en we hoeven ze ook geen geld meer te betalen."

De handhavers zijn ervoor om de stad leefbaar en schoon te houden, ze zijn de oren en ogen van de gemeente en kunnen alle regels handhaven. "Ook een voordeel van het zelf regelen is dat we de boetes met 100 procent kunnen verhogen als mensen opnieuw in de fout gaan, zodat ze ervan leren."

900.000 euro

Amsterdam gaat de bestuurlijke boetes ook zelf innen. De streefdatum is 1 januari 2017. Toen het CJIB besloot om de vergoeding te schrappen, is de gemeente gaan kijken hoe het efficiënter kon. "Dat maakt deel uit van een heel pakket maatregelen", laat de gemeente weten.

De handhaving in de hoofdstad staat onder steeds grotere druk door de groei van de stad en het toenemende aantal bezoekers. "Dat heeft zijn weerslag op de stad en daarom moet de handhaving beter."

Amsterdam investeert vele miljoenen in de handhaving. Het zelf innen van de boetes kan 900.000 euro opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl