Mark de J. in actie tijdens het NK tennis 2014 in Rotterdam
NOS Nieuws

Tenniscoach voor de rechter wegens moord op zakenman Everink

In de ochtend van 4 maart 2016 wordt zakenman Koen Everink dood in zijn woning in Bilthoven gevonden. Waarschijnlijk is het zijn dochtertje van 6 dat hem daar vindt, nadat hij is omgebracht met tientallen messteken. Deze ochtend staat de mogelijke moordenaar voor de rechter: Mark de J., de voormalige tenniscoach van Robin Haase.

De J. is de avond voor Everink dood wordt gevonden bij de zakenman. Samen kijken ze naar de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en AZ. De twee zijn bevriend; Everink is actief in de tenniswereld en gaat regelmatig mee met Robin Haase en andere Nederlandse toptennissers.

De moord op Koen Everink: hoe zat het ook alweer?

Everink noemt zichzelf een manusje-van-alles voor de tennisser; hij brengt rackets naar de bespanner en legt trainingsbanen vast. Met de coaching van Haase houdt hij zich niet bezig, dat doet de 29-jarige Mark de J., die kort na de moord op Everink met Haase naar de Verenigde Staten gaat voor een tennistoernooi. Beiden zijn daarom ook niet op de begrafenis van Everink.

Voordat De J. naar de VS vertrekt, meldt hij zich als getuige bij de politie. Hij geeft aan dat hij rond het huis van Everink verdachte personen heeft gezien, maar de recherche heeft bedenkingen bij die verklaring. De telefoon van De J. wordt ingenomen voor onderzoek, maar hij mag wel met Haase naar het buitenland vertrekken.

Als Haase en De J. uit de VS terugkeren, worden ze bij aankomst op Schiphol opgewacht door de marechaussee. Ze krijgen te horen dat De J. wordt aangehouden als verdachte van de moord op Everink. Haase kan dat niet geloven, zegt hij afgelopen week in een interview met De Volkskrant, maar realiseert zich meteen dat zijn leven een dramatische wending heeft genomen.

De J. is bij zijn aanhouding ruim een jaar de coach van Haase. Beide tennissers zijn generatiegenoten, en net als Haase probeert De J. in zijn jeugdjaren door te stomen naar de internationale top. Als dat niet wil vlotten, besluit hij tennisles te gaan geven en verdient hij enkele jaren zijn brood met het spelen van toernooien voor de nationale ranglijst, die hij geregeld op zijn naam schrijft.

Koen Everink met Robin Haase op het Sportgala van 2015

Als coach trekt hij samen met Haase van toernooi naar toernooi. Zo is hij begin dit jaar bij de Australian Open, waar ook zakenman Everink is. Samen met andere Nederlandse tennissers vormen ze een hecht clubje. Er wordt samen gegeten en getraind, en het is een publiek geheim dat er ook regelmatig wordt gepokerd.

Dat pokeren wordt nu gezien als het motief voor de moord. Mark de J. had tienduizenden euro's geleend van Everink, en zette dat geld in met pokeren. Toen Everink het geld niet terugkreeg, zou hij hebben gedreigd het gokprobleem van de tenniscoach bekend te maken. Dat zou de aanleiding zijn geweest voor de ruzie op de avond van 3 maart, waarbij Everink werd doodgestoken.

De J. heeft altijd ontkend dat hij Everink heeft vermoord. Hij werd zelf overmeesterd door vier onbekende mannen voor het huis van de zakenman op de avond van de moord, zegt hij tegen De Telegraaf. Hij werd naar eigen zeggen in zijn eigen auto meegenomen en bedreigd. De J. zou de volgende ochtend pas hebben gehoord van de dood van Everink, en vervolgens naar de politie zijn gestapt.

Bewijs, bewijs en nog eens bewijs

De J. staat vandaag voor de rechter in een pro forma-zitting. De vraag die vandaag speelt is vooral: welk bewijs heeft het OM om aan te tonen dat Mark de J. de moordenaar is van Koen Everink en wat heeft hij tot nu toe zelf verklaard?

Het OM wil de tenniscoach langer in voorarrest houden, en zal er alles aan doen om de rechter daarvan te overtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl