Götz George in zijn rol als Schimanski
NOS Nieuws

Duitse acteur Götz 'Schimanski' George overleden

De Duitse acteur Götz George, bekend van zijn rol als commissaris Horst Schimanski, is overleden. Hij werd 77 jaar. Volgens de Duitse krant Bild is hij op 19 juni al overleden en later in besloten kring begraven.

George werd geboren in Berlijn. Hij had vooral veel succes in de jaren tachtig. Hij speelde toen in de serie Tatort commissaris Horst Schimanski, die in Duitsland en Nederland een cultstatus kreeg. Duitse Krimi's waren in de jaren zeventig en tachtig ook in Nederland zeer populair.

In 1950 speelde George zijn eerste rol in William Saroyan's My Heart's in the Highlands. Sindsdien heeft hij in meer dan honderd films gespeeld en in allerlei televisieprogramma's opgetreden.

Hij won vele prijzen voor zijn acteerwerk. Zo kreeg hij meerdere keren een Goldene Kamera, een Bambi (Duitse tv-prijs) en de Bayerischer Filmpreis.

Van Houweninge

De Nederlandse scenarioschrijver Chiem van Houweninge (Zeg 'ns Aaa, Oppassen!!!) schreef veel voor Tatort en later ook Schimanski. Ook speelde hij in 21 afleveringen mee met Schimanski als de Nederlander Hänschen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl