NOS Nieuws

Britten in Benidorm onzeker over hun pensioen na brexit

Pensionado's in Benidorm onzeker over toekomst na brexit

Britten die in het buitenland wonen, houden hun hart vast voor de gevolgen van de brexit. Alleen al aan de Spaanse costa's wonen ruim 300.000 Britten, veelal pensionado's. Die vrezen dat hun zonnige oude dag in het water gaat vallen.

De Britse senioren hebben bijvoorbeeld nu nog voordeel van het gratis Spaanse ziekenfonds. Wat daarmee gaat gebeuren als Groot-Brittannië definitief geen lid meer is van de EU is nog onzeker. "Ze zullen toch over de brug moeten komen", zegt een Britse vrouw die in Benidorm woont vol vertrouwen. "We vallen tenslotte onder de Spaanse wet."

Dat de paella sinds gisteren iets duurder is voor de Britse pensionado's, hebben ze wel gemerkt. Door de waardevermindering van het Britse pond gaat het pensioen van de Britten ineens sneller op in de Spaanse restaurants.

Spaanse huizenmarkt

Ook de Spaanse huizenmarkt verwacht dat de brexit heel wat gevolgen gaat hebben. De Britten zijn verantwoordelijk voor 21 procent van het aantal aan buitenlanders verkochte huizen in Spanje.

Toch maakt makelaar Stephan Fremeijer uit Benidorm zich nog niet heel druk. "Ze kopen misschien niet, maar ze verkopen wel", lacht hij. "De huizen zakken in prijs, zodat de Britten snel terug kunnen. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld Nederlanders of Fransen die een huisje willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl