Robert Lewandowski schoot zijn strafschop onberispelijk binnen voor Polen
NOS Voetbal

Poolse bondscoach blijft vertrouwen op 'fenomenale' Lewandowski

Polen overleefde voor het eerst de groepsfase van een Europees kampioenschap en is dankzij een zege na strafschoppen op Zwitserland nu ook verzekerd van de kwartfinales in Frankrijk.

Jakub Blaszczykowski was zowel in reguliere speeltijd als in de strafschoppenserie trefzeker. "Ik ben te oud om nog emotioneel te worden bij strafschoppen", grapte de 30-jarige middenvelder van Borussia Dortmund, die afgelopen seizoen werd uitgeleend aan Fiorentina. "We zijn heel gelukkig, omdat we iets unieks gedaan hebben. Dat is een geweldig gevoel."

Ook de Poolse doelman Lukasz Fabianski was vooral erg trots: "We hebben alles gegeven en zijn cool gebleven toen het erorm spannend was."

Zorgen om Lewandowski

Een zorg voor de Poolse voetbalvolgers is de vorm van wonderkind Robert Lewandowski. De topscorer van de Bundesliga (30 doelpunten namens Bayern München) en de EK-kwalificatiecampagne (13), kwam al vier duels niet tot scoren. Maar in de strafschoppenserie schoot Robert Lewandowski de bal onberispelijk in de kruising.

Bondscoach Adam Nawalny verdedigde zijn aanvoerder na afloop: "Lewandowski doet fenomenaal werk voor dit team. Hij maakt het team beter en hij maakt zijn medespelers beter. Ik ben ervan overtuigd dat de ommekeer in de volgende wedstrijd zal komen. Laat onze tegenstander maar bang zijn."

Donderdag speelt Polen in de kwartfinales in Marseille tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Portugal.

Teleurstelling bij Xherdan Shaqiri na de verloren strafschoppenserie tegen Polen

Bondscoach Zwitsers: dit is poker

Voor de Zwitsers is de uitschakeling een bittere pil. Na het WK van 2006 en het WK van 2014 is het de derde keer dat 'die Nati' in de tweede ronde na verlenging naar huis moet.

Tien jaar geleden vond geen enkele Zwitser het net in de beslissende strafschoppenserie tegen Oekraïne. Dit keer werd één misser - Granit Xhaka schoot de bal ver naast de paal - de Zwitsers fataal.

"Het is poker", was de afgemeten reactie van de Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic. "Dit potje poker hebben we verloren. In het begin speelden de zenuwen een rol, maar na die eerste minuten hebben we de wedstrijd in handen genomen. We waren na rust en in de verlenging beter, hadden de beste scoringskansen en hadden de zege beslist verdiend."

'Traumtor, magnifique, Shaqiri!'

De Zwitsers bereikten de strafschoppenserie dankzij een prachtige omhaal van Xherdan Shaqiri. De Zwitserse smaakmaker was vooral teleurgesteld: "Het was een hele mooie goal, maar wat heeft het ons opgeleverd? We zijn uitgeschakeld."

Toch was er ook trots op de prestaties van zijn ploeg dit EK. "Ik ben trots op de ploeg. We hebben een sterk Polen in bedwang gehouden, we waren zelfs de betere ploeg. Maar in de strafschoppenserie was Polen het gelukkigste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl