NOS Nieuws

Roemer officieel herkozen als lijsttrekker SP

De partijraad van de SP heeft Emile Roemer officieel gekozen als lijsttrekker bij de Kamerverkiezingen in maart. Eerder werd al bekend dat er geen tegenkandidaten waren.

In zijn aanvaardingsspeech zei Roemer dat Nederland moet onderhandelen over een afgeslankte Europese Unie. Een verdrag daarover moet vervolgens in een referendum worden voorgelegd aan de Nederlandse kiezer. Gisteren maakte het Kamerlid Van Bommel al bekend dat dit de inzet van de SP is.

Roemer noemt de uitslag van het Britse referendum een keerpunt in de Europese geschiedenis. "De Britten laten zien wat er gebeurt als de politieke elite de mening van de bevolking stelselmatig negeert." Hij vindt dat de "menselijke maat is geofferd op het altaar van de markt".

Afschaffen

In Amersfoort zei Roemer de reacties van ministers van Financiën over de brexit niet te begrijpen. "Ik val van mijn stoel als ik Dijsselbloem hoor praten over de fundamenten van de economie. Politiek doe je voor de mensen, Jeroen. Niet voor banken en beleggers." De SP wil dat de Europese Commissie wordt afgeschaft omdat die niet democratisch is.

In 2010 en 2012 haalde de partij onder Roemers leiding 15 zetels.

Roemer: brexit keerpunt in geschiedenis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl