Brandweer versterkt de dijk bij Hamminkeln
NOS Nieuws

Brandweeractie voorkomt overstroming bij Duitse grens

De Duitse brandweer heeft kunnen voorkomen dat vlak over de grens met de Achterhoek een dijk is overstroomd. Het waterpeil van rivier de Issel stond vrijdag nog vier keer zo hoog als normaal bij Hamminkeln, 15 kilometer over de grens. Het lijkt echter dat de dijk het houdt, melden Duitse media.

Vanwege aanhoudende regen stond de zijtak van de IJssel nog hoger dan begin juni. Toen dreigde ook al een overstroming.

Als het water bij Hamminkeln over de dijk zou stromen, dan zou een verbindingsweg met Nederland onder water komen te staan. De Duitse A3 is bij Zevenaar aangesloten op de A12.

De burgemeester van Hamminkeln zei gisteren tegen Duitse media dat de situatie nog erger was dan drie weken geleden. Door het constant hoge waterpeil zijn de dijken verzadigd en vatbaarder voor een doorbraak.

Daarom werden in de nacht van donderdag op vrijdag ruim 250 brandweerlieden ingezet. De dijk werd met zandzakken versterkt en met pompen werd overtollig water een naastgelegen meer ingepompt. Zaterdagmorgen volgde een laatste inspectie van de dijk.

De aangrenzende autoweg B58 was gisteren urenlang afgesloten vanwege de pompwerkzaamheden. Zaterdagmorgen lag de treinverbinding tussen Wesel en Bocholt nog steeds stil, volgens de Westdeutsche Allgememeine Zeitung.

Vier keer zo hoog

De Issel bereikte volgens de Rheinische Post de 2,27 meter vrijdagmiddag. Bij de noodsituatie begin deze maand was dat bijna een halve meter minder. Zaterdagmorgen zakte het peil iets onder de 1.70 meter.

Als gevolg van noodweer vielen er drie weken geleden meerdere doden Duitsland. Door hevige regenval traden rivieren buiten hun oevers. Op een aantal plekken werd de noodtoestand uitgeroepen.

De burgemeester van Hamminkeln vindt dat het hoog tijd is voor een structurele aanpak van de waterproblematiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl