Groot-Brittannië is een belangrijke afnemer van Nederlandse producten
NOS Nieuws

Nederlands bedrijfsleven onzeker over toekomst door brexit

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie leidt tot geschokte reacties bij Nederlandse ondernemers. Er staat veel op het spel, omdat het Verenigd Koninkrijk het tweede exportland voor veel bedrijven is. Door de brexit is hun toekomst onzeker.

Onder meer bloemenexporteur Harry Brockhoff maakt zich zorgen. Met zijn bedrijf Dutch Flower Group verdient hij jaarlijks 1 miljard euro aan de Britten, een kwart van zijn jaaromzet. Vooral rozen, anjers en orchideeën zijn op de Britse eilanden geliefd.

"We hebben een versproduct, dus elke minuut telt", zegt hij. "Het product wordt natuurlijk ouder en we willen dat zo vers mogelijk bij de consument hebben." Volgens Brockhoff is langer wachten bij de grens in de toekomst een groot nadeel.

Door de brexit wordt het volgens Anton Valk van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel steeds moeilijker en onduidelijker voor het bedrijfsleven. "Investeerders zullen zich mogelijk terugtrekken uit Groot-Brittannië." En dat is niet alleen nadelig voor de Engelse economie, zegt Valk. "Voor de Nederlandse economie betekent het ook veel, omdat Nederland zoveel exporteert naar Engeland."

Hogere prijzen

Harry Brockhoff denkt dat zijn bloemen uiteindelijk duurder worden. "Het pond is vanmorgen al met 8 procent onderuitgegaan. Wij kopen heel veel bloemen in euro's, we verkopen ze in ponden en dat betekent dat de prijs hoger wordt."

Nederlandse ondernemers in onzekerheid na brexit

Ook bij sierteeltbedrijf Royal FloraHolland heerst onzekerheid. "De gevolgen van het referendum zijn op dit moment lastig in cijfers uit te drukken", zegt topman Lucas Vos. "We hopen in elk geval dat we onze goede handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk kunnen voortzetten en gunnen de Britten hun bloemen en planten."

'Onzekerheid snel wegnemen'

Volgens vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) moeten Groot-Brittannië en de Europese Unie zo snel mogelijk om de tafel om nieuwe handelsafspraken te maken. "De onzekerheid bij bedrijven en consumenten moet zo snel mogelijk worden weggenomen", zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. "Groot-Brittannië is een van onze belangrijkste handelspartners. Als het vrije verkeer van goederen en diensten daadwerkelijk wegvalt, zal dat een enorme impact hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl