De bus waarmee de Vote Leave-campagne door Groot-Brittannië reed
NOS Nieuws

Farage spreekt belofte Leave-kamp tegen

Het speelde een belangrijke rol in de campagne van het kamp dat wil dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat: het geld dat er vanuit Londen richting Brussel gaat. Maar de prominentste brexitvoorstander Nigel Farage moest vanmorgen op televisie toegeven dat de beloftes die daar over zijn gedaan niet juist waren.

Op bussen en reclameposters was te lezen: "We sturen iedere week 350 miljoen pond naar de EU, laten we dat in onze gezondheidszorg stoppen." Maar Farage kan niet garanderen dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren.

"Het was fout", zegt UKIP-leider Farage in een uitzending van de Britse zender ITV. Maar, zegt hij, zelf heb ik het nooit gezegd. "Ik zou die claim nooit hebben gedaan. Het was een belofte van het Leave-kamp, ze hebben daar een fout mee gemaakt."

De claim over de 350 miljoen pond was al twee keer eerder onderuit gehaald door het nationale Britse statistiekbureau, omdat het alleen uitgaat van het geld dat naar Brussel toegaat en niet wat er terugkomt in de vorm van onder meer landbouwsubsidies.

Er waren twee belangrijke brexitcampagnes: Vote Leave en Leave.EU. Vote Leave was de campagne met de verkiezingsbelofte over het EU-geld. "Dat was de officiële campagne en door hen ben ik uitgestoten. Ik heb steeds mijn eigen ding gedaan", zegt Farage.

Wel zegt Farage dat er geld over zal blijven, zo'n 10 miljard per jaar, oftewel 192 miljoen per week. "Dat is vrij beschikbaar geld dat we kunnen besteden aan de gezondheidszorg, onderwijs of wat dan ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl