Een lagere pond maakt het winkelen in Londen in ieder geval iets gunstiger
NOS Nieuws

Brexit: 'gratis' koffie in Londen!

Een dramatische val van het pond, een bloedbad op de beurzen en paniek bij veel beleggers. De dynamiek op de financiële markten doet denken aan de situatie bijna acht jaar geleden. Toen stortte de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in. En dat was de start voor een ongekende financiële crisis. Moeten we, met het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, opnieuw vrezen voor lange economische rampspoed?

Allereerst, wie vandaag in het vliegtuig stapt voor een weekendje Londen zal meer kunnen uitgeven dan hij gisteren had vermoed. De Britse munt is immers in waarde gedaald, dus krijg je voor je euro's meer ponden.

Spectaculair is dat overigens op dit moment niet. Voor 100 euro kreeg je vanochtend 80 pond. Dat was gisteren zo'n 75 pond. Een 'gratis' koffie op Piccadilly Circus dus. Maar de Britse economie krijgt volgens veel bespiegelingen flinke klappen door de brexit, dus het pond zou nog weleens verder kunnen dalen de komende tijd.

Vliegen

Maar wie zich al rijk rekent, pas op. Het vliegtuig naar Engeland zou straks weleens flink duurder kunnen zijn. Allerlei extra rompslomp aan de grens kan tot extra kosten leiden. Prijsvechter EasyJet liet eerder al weten dat de uniformering van de regels onder Europese vlag het vliegen tientallen procenten goedkoper heeft gemaakt.

En wie straks vanaf het eiland wil bellen of appen met het continent, zou ook weleens een hogere rekening kunnen krijgen dan nu. In Brussel is immers jarenlang gestreden voor lagere beltarieven als je in je hangmat elders in de Unie contact had met het thuisfront.

En wat gebeurt er straks aan de grens? Sta je in een lange rij bij de douane als je Engeland binnen wilt?

Bloemen en kaas

De goedkopere pond betekent andersom uiteraard dat de euro voor de Britten duurder wordt. Minder lallende Britten op de Dam, dat lijkt een voordeel. Al verliezen de kroegen dus omzet. En het is ook niet fijn voor de talloze Nederlandse bedrijven die zaken doen in Groot-Brittannië. Onze bloemen, kaas en diensten worden duurder. De Britten gaan zoeken of ze die elders in de wereld goedkoper kunnen krijgen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW becijferde dat een brexit Nederland een half procent aan economische groei kan gaan kosten.

Het Europese bedrijfsleven is er dus alles aan gelegen dat er goede nieuwe handelsverdragen komen met de Britten. Wat daar bij helpt is dat de Britten dat belang natuurlijk ook hebben. Het referendum ging niet over het stoppen van de handel. Dus zullen er nieuwe handelsverdragen gesloten gaan worden. Dat soort verdragen heeft de Europese Unie ook met bijvoorbeeld de Noren, die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte, maar niet van de Europese Unie.

Onzekerheid

Voorlopig zal er vooral een hoop onzekerheid zijn. En dat is nooit goed voor een economie. Britten zullen zeer aarzelend zijn met nieuwe investeringen in Europa. En dat betekent dus ook het missen van nieuwe banen. Daar staat weer tegenover dat Nederland aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor bedrijven uit andere delen van de wereld die naar Europa willen komen.

De Amerikanen en Chinezen zullen niet zo snel voor Londen kiezen omdat ze dan geen toegang hebben tot interne markt van de Europese Unie. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft al gezegd dat ze bij een brexit Londen wil verruilen voor het continent. Kansen voor Amsterdam dus, maar ook voor Parijs en Frankfurt natuurlijk.

Er zullen dus zeker altijd ook winnaars zijn van een brexit. En die kunnen daar dan op proosten met een goede Schotse whisky, die ook goedkoper is met een dalende pond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl