Tom Veelers met Koen de Kort tijdens de Tour van 2014.
NOS Wielrennen

Tom Veelers en de lange weg terug

Terwijl zijn ploeg Giant-Alpecin bezig is met de laatste voorbereidingen op de 103de editie van de Tour de France, is Tom Veelers ver verwijderd van het profbestaan. De sprintvoorbereider kampt al lange tijd met knieklachten. Hij twijfelde zelfs of hij wel door zou gaan.

De laatste keer dat Veelers een finish passeerde? Dat was op 31 mei 2015. Ruim een jaar geleden dus. "Ik zit nu weer op de fiets. Maar ik heb dat een hele tijd niet gedaan. Ik kreeg er ook geen voldoening van."

Veelers was herstellende van een eerste knieoperatie en kon nog geen twintig kilometer per uur fietsen. "Dat is toch wat anders dan ik gewend ben. Het was zelfs zo dat ik om zeven uur 's ochtends al op de fiets zat. Ik zocht allerlei achterafwegen op om maar geen mensen tegen te komen."

De tijden dat hij zich schaamde voor zijn situatie, zijn voorbij. Maar de knieklachten nog niet. Hij moest dit voorjaar voor de tweede keer onder het mes. "Ik had een kraakbeendefect en daar ben ik vorig jaar aan geholpen. Die operatie kende echter geen resultaat. Ik ben er opnieuw aan geholpen, zo'n tien weken geleden. Dat vergt een nieuwe herstelperiode en daar zit ik nu in."

Wanneer hij weer op de fiets zit, weet Veelers niet. "Je hebt altijd een punt waar je naar uitkijkt. En dat is er nu niet."

Twijfels over doorgaan

De coureur, voorheen altijd de laatste pion in de sprinttrein van Marcel Kittel, twijfelde veel de laatste tijd. "Ook over doorgaan of niet. Maar ik zit nog te graag op de fiets als het goed gaat. Je bent zo bevoorrecht als je vrij kunt sporten, als je van je hobby je werk kunt maken. Het is moeilijk uit te leggen hoe gaaf dat is. Daarom ben ik nog zeker niet klaar hiermee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl