Donald Tusk
NOS Nieuws

Tusk: de andere 27 EU-lidstaten willen samen blijven

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk noemt de uitslag van het referendum in Groot-Brittannië dramatisch. "Ik kan niet verbergen dat ik een ander resultaat had willen zien." Hij zegt dat hij, samen met de overgebleven 27 regeringsleiders (dat is minus Cameron), vastbesloten is om de EU bijeen te houden.

"De afgelopen jaren zijn de moeilijkste geweest in de geschiedenis van de Europese Unie. Maar zoals mijn vader altijd zei: what doesn't kill you, makes you stronger."

De procedures voor het vertrek van een lidstaat liggen vast, zegt Tusk en niemand hoeft hysterisch te reageren. "We zijn hier op voorbereid. Er zal geen juridisch vacuüm ontstaan. Tot Groot-Brittannië officieel vertrekt, blijven de Europese wetten daar van kracht."

Tusk noemt uitslag referendum dramatisch

Snel vertrek

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zegt dat de uitslag gerespecteerd moet worden. De procedure van uittreding van Groot-Brittannië moet zo snel mogelijk verlopen, zegt hij. Voor de procedure staat 2 jaar, maar vanuit Brussel wordt de druk op Groot-Brittannië opgevoerd om de onderhandelingen sneller te laten verlopen.

De EU moet zich nu serieus en verantwoordelijk gedragen, zegt Schulz. "David Cameron heeft zijn verantwoordelijkheden voor zijn land, wij hebben onze verantwoordelijkheden voor de toekomst van de EU. We zien al wat er gebeurt met de waarde van de pond, ik wil niet dat hetzelfde ook met de euro gebeurt."

Parlementariërs verdeeld

In het Europees Parlement zijn de reacties verdeeld. Marcel de Graaf reageert in lijn met zijn partij de PVV en spreekt van een feestdag. "Dit krijg je als je altijd maar snoeihard regeert en niet naar de burgers luistert." Hij wil dat de voorzitter van de Europese Commissie Juncker aftreedt.

Bij de pro-Europese partijen overheerst de teleurstelling. PvdA'er Paul Tang blikt vooruit op de komende onderhandelingen met de Britten. "Die worden niet makkelijk. We gaan niet zwartepieten, maar ook niet voor Sinterklaas spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl