NOS Nieuws

Chaam baalt van overlast vrachtverkeer door tolheffing België

Bewoners van Chaam zijn de overlast van vrachtverkeer in hun dorp helemaal zat. Sinds België in april de tolheffing heeft ingevoerd, is de overlast flink toegenomen. Verkeersdrukte en filevorming leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties in het centrum.

Het lintdorp Chaam is volgens de bewoners niet ingesteld op het zo veel doorgaand vrachtverkeer. Dat staat dan volgens hen op gespannen voet met een gezonde leefomgeving. De actie Stop Doorgaand Vrachtverkeer heeft nu het Beneluxparlement bereikt.

Vandaag komt een delegatie parlementariërs zelf kijken in Chaam en buurgemeente Baarle-Nassau om met eigen ogen de route te zien waar het vrachtverkeer zo veel overlast veroorzaakt.

Het is voor het eerst dat een delegatie van het Beneluxparlement zoiets doet: zelf gaan kijken waar de gevolgen van beleid tot problemen leiden. Tweede Kamerlid en rapporteur Belgische tolheffing Martijn van Helvert nam het initiatief voor het werkbezoek. Hij heeft Kamervragen aan minister Schultz gesteld over de toename van het vrachtverkeer op onder meer de Brabantse wegen na de invoering van de tolheffing in België.

Die toename wordt bevestigd door de VID. Uit een analyse van de dienst blijkt dat de invoering van de Belgische tolheffing voor trucks inderdaad heeft geleid tot meer vrachtverkeer op de Nederlandse wegen.

Het lijkt erop dat transportbedrijven proberen het aantal kilometers in België te beperken om zo tolkosten te besparen. Dat betekent wel dat het aantal in Nederland afgelegde kilometers per voertuig stijgt.

De VID bekeek de verkeersintensiteit op vier routes van en naar de Antwerpse haven, waarbij de hoeveelheid vrachtverkeer is vergeleken met een jaar eerder. Met name de A58 is een knelpunt. Vrachtwagens gebruiken vaker sluiproutes via N-wegen zoals bij Chaam.

De provincie Brabant is wegbeheerder en komt binnenkort met eigen cijfers over de toegenomen verkeersdrukte. Volgens een woordvoerder is er meer tijd nodig om het effect te meten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl