NOS Nieuws

Weersandwich op een tropische dag: onweer, terrasje, onweer

  • ANP
    De terrassen in Utrecht vanmiddag, genieten na het onweer van vanochtend
  • ANP
    Het strand van Scheveningen, vanmiddag
  • ANP
    Dobberen door de grachten in Utrecht
  • ANP
    het strand van Scheveingen, vanmiddag

Vergeet dat je vanochtend zeiknat bent geregend (en vanavond waarschijnlijk opnieuw). Het is vandaag de eerste tropische dag van het jaar en op sommige plekken in dit land genoten en genieten mensen op het terras van de zon. Sommigen waarschijnlijk tussen de onweersbuien door.

Aan het begin van de middag passeerde de temperatuur de grens van 30 graden Celsius in Maastricht.

En rond dat tijdstip trok het KNMI ook code oranje voor het westen in omdat het ergste voorbij was. Het werd code geel voor het hele land, omdat overal kans is op onweersbuien.

Wie nu dus op het terras of op het strand zit en blijft hangen, kan vanavond nog een nat pak krijgen. De kans dat dat gebeurt, is het grootst in het oosten van het land.

Weerman Marco Verhoef over de komende uren

Buienradar houdt het erop dat vanavond tussen 22.00 en 23.00 flinke onweersbuien boven het land hangen.

De verwachte situatie rond 23.00 uur volgens buienradar

Vannacht en vanochtend was er natuurlijk al flinke wateroverlast, vooral in de randstad. Overal dreigende wolken...

Donkere wolken boven de A2 bij Breukelen

...en op sommige plekken in het westen van het land ging het flink los. Zo viel er heel veel water in Rotterdam. Eigenlijk in de hele randstad was er sprake van veel overlast door het onweer en de vele neerslag.

Hoe Nederland vandaag last had van het weer

Hier en daar konden auto's dus niet verder omdat het water te hoog stond in tunnels (en soms in de auto's).

De ANWB geeft handige tips: staat je auto onder water? Niet starten! Is het water niet hoger gekomen dan je uitlaat en is het weggetrokken, dan kun je het proberen. Water in de uitlaat is vrij onschuldig. Is het boven de uitlaat gekomen, dan kan het zijn dat je elektronica eraan is.

Maar echt niet iedereen hoefde zich druk te maken over dergelijke problemen. In een flink deel van het land, met name in het zuiden en het oosten, was het vanochtend al genieten geblazen. In Echt in Limburg was het rond 09.00 uur warm genoeg voor een zomerjurkje op de fiets.

Echt vanochtend

Nou hebben het zuiden en het oosten van het land de afgelopen weken al aardig wat hemelwater te verwerken gekregen. Maar vandaag ontsprongen ze de dans. En ook op andere plekken in het land vroegen mensen zich af waar het onweer is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl