The city, het financiële hart van Londen
NOS Nieuws

Financiële markten gokken op 'bremain'

De financiële markten in Europa gaan niet uit van een brexit. Het Britse pond steeg licht en ook de aandelenkoersen in Londen sloten in het groen; de FTSE ruim 1 procent in de plus.

Het Britse pond tikte vandaag zelfs even het hoogste punt van dit jaar aan. "Dat ging sneller dan menigeen had verwacht", zegt analist Martin van Vliet van ING. Ook in Amsterdam was de stemming positief: de AEX won bijna 2 procent. "Op de markten is er weinig twijfel, en wordt het een bremain."

Gevaar

Ook Jane Foley, valutahandelaar voor de Rabobank in London, ziet dat de markten vandaag "vol zelfvertrouwen" zijn. Toch is de strijd nog niet gestreden, zegt ze. "Veel mensen stemmen pas na sluiting van de beurs".

Ze wijst erop dat het slechts peilingen en exitpolls zijn waar de investeerders zich op baseren. "Wat de Britten precies stemmen kunnen ook de slimste zakenbankiers niet weten."

Foley legt uit dat er ook een gevaar zit in het huidige optimisme van de markten. "Het betekent dat de koersen morgen des te harder vallen, mochten de Britten toch voor een brexit stemmen".

Safe havens

Als de Britten niet voor een brexit stemmen, dan durven beleggers ook weer meer risico te nemen. Ze stappen dan uit de zogenoemde 'safe havens', zoals goud en staatsobligaties van bijvoorbeeld Duitsland. Die zijn veilig in risicovolle tijden, maar leveren relatief weinig rendement op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl