Kromhoutkazerne Utrecht
NOS Nieuws

Defensiebanen van Limburg naar Utrecht

Een financiële dienst van het ministerie van Defensie verhuist van Limburg naar Utrecht. Minister Hennis meldt aan de Tweede Kamer dat daarbij 50 banen zijn betrokken.

Het gaat om het Financieel Administratie en Beheerkantoor (FABK). Die dienst is nu over twee locaties verspreid: Eygelshoven (gemeente Kerkrade) en de Kromhoutkazerne in Utrecht.

Doelmatige bedrijfsvoering

Maar volgens Hennis is die scheiding niet goed voor een doelmatige bedrijfsvoering. Daar komt bij dat door allerlei IT-ontwikkelingen het aantal banen bij het FABK in Limburg toch al is teruggelopen. Van de oorspronkelijke 103 banen blijven er maar 50 over.

Bij het besluit over de overplaatsing naar Utrecht speelt ook mee dat het Amerikaanse leger gebruik gaat maken van het terrein waarop het FABK in Eygelshoven is gevestigd. De Amerikanen gaan daar materieel opslaan en onderhouden. Daardoor is het terrein niet meer geschikt als kantoor, vindt Hennis.

Ook nieuwe banen

Defensie overlegt met bonden en medezeggenschapsorganen over de gevolgen voor het personeel van de verhuizing. De verhuizing moet in het voorjaar van 2017 zijn beslag krijgen.

16 van de 50 betrokken banen in Eygelshoven zijn militaire functies. Hennis schrijft dat de militairen meestal niet uit de regio komen en maar een jaar op dezelfde plek werken. De 34 burgerfuncties worden wel vooral bezet door mensen uit de regio.

De minister benadrukt dat de komst van de Amerikanen naar Eygelshoven ook nieuwe werkgelegenheid met zich meebrengt. Om hoeveel banen het gaat is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl