Wielerunie KNWU heeft al een sponsordeal met een gokbedrijf
NOS Nieuws

CDA-plan tegen matchfixing valt slecht bij KNVB

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Een voorstel van het CDA om de gokwereld en sportclubs uit elkaar te trekken, is sportverenigingen in het verkeerde keelgat geschoten. "Het voorstel van het CDA schaadt ons", zegt KNVB-directeur Gijs de Jong.

De Tweede Kamer praat vandaag over het vrijgeven van de online gokmarkt. Het CDA heeft een voorstel ingediend om matchfixing tegen te gaan. Als een gokbedrijf een club of sportvereniging sponsort, dan mag het gokbedrijf geen weddenschappen rond die club aanbieden.

"Het baart ons zorgen dat je straks hoofdsponsor van een club kunt zijn en tegelijkertijd een aanbieding kunt doen om op wedstrijden van die club te gokken", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. "Ik wil de schijn eruit halen dat je als gokbedrijf belang hebt bij de uitkomst."

Gokbedrijven en sportorganisaties zijn tegen het voorstel. Voetbalbond de KNVB noemt het een schadelijk paardenmiddel. "In Europa is er veel ervaring op dit vlak", zegt directeur Gijs de Jong. "Problemen rond matchfixing komen nooit van gokbedrijven die sponsor zijn van een club."

Hij hoopt dat clubs extra inkomsten krijgen doordat gokbedrijven als sponsor gaan optreden. Het voorstel van het CDA ontmoedigt bedrijven om te sponsoren, zegt De Jong. "Het gaat niet om enorme bedragen, maar wel om bedragen die interessant zijn."

De wielerbond KNWU tekende eerder een sponsordeal met een waarde van 7 miljoen euro met gokbedrijf Unibet.

Als je ziet hoe ik via mail benaderd wordt door de online gokwereld, dan denk ik dat ik precies datgene doe wat ik moet doen.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg

Van Toorenburg houdt vast aan haar voorstel. "Als we de hele dag dollartekens in onze ogen houden, dan gebeuren er ongelukken."

Ze wijst op de toon van de gokwereld die probeert het voorstel tegen te houden. Van Toorenburg: "Als je eens wist hoe ik via mail benaderd wordt door de online gokwereld, of ik krankzinnig geworden ben, dan denk ik dat ik precies datgene doe wat ik moet doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl