De brandweer bij een eerdere actie in Utrecht
NOS Nieuws

Vanaf maandag rukt brandweer alleen nog uit bij spoed

Brandweerlieden gaan vanaf maandag actie voeren. De hele zomer rukt de brandweer in verschillende regio's alleen nog uit bij spoedgevallen.

Volgens Bert de Haas van FNV Overheid komt de veiligheid door de acties niet in gevaar. "Branden worden geblust en levens worden gered. Maar katten worden niet meer uit de boom gehaald en het duurt wat langer voordat ondergelopen kelders weer droog zijn."

Van de 25 veiligheidsregio’s doen er nu 8 definitief mee aan de actie, waaronder de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht. Ook andere regio's bereiden zich voor op acties.

Ultimatum

Om 10.00 uur verliep het ultimatum dat de bonden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hadden gesteld. Die willen dat de pensioenleeftijd voor brandweerlieden wordt verhoogd naar 62 jaar.

De Haas: "We hebben een verzoek tot uitstel gekregen. Maar we zijn al een jaar met elkaar in gesprek. De VNG weet precies wat we willen, dus dat uitstel hebben we niet gegeven."

Pensioenleeftijd

Nu kunnen brandweerlieden vanaf hun 55ste al met pensioen, afhankelijk van het aantal dienstjaren. Burgemeesters willen die leeftijd dus verhogen naar 62 jaar. Maar dat is onverantwoord, vinden brandweermannen en -vrouwen. Zij vinden dat ze recht hebben op een vervroeg pensioen omdat hun werk gevaarlijk en zwaar is.

De bonden voerden deze maand al eerder actie. In Amstelveen verstoorden brandweerlieden een raadsvergadering en in Utrecht protesteerde de plaatselijke brandweer bij de Dom. In Amsterdam stopte de brandweer met overwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl