NOS NieuwsAangepast

Leers wil wet illegalen wijzigen

Minister Leers voor Immigratie en Asiel wil dat de marechaussee het mobiel toezicht op illegale vreemdelingen in het grensgebied kan blijven uitvoeren. Door een uitspraak van de Raad van State zijn dat soort controles verboden.

De Raad van State vindt dat ze te veel lijken op grenscontroles. Sinds het Verdrag van Schengen zijn grenscontroles verboden.

Een vrouw uit Sri Lanka was vorig jaar aan de grens met België opgepakt en naar een uitzetcentrum gebracht. Zij ging tegen die beslissing in beroep bij de Raad van State en die gaf haar gelijk.

Leers wil de wet aanscherpen om het mobiele toezicht alsnog mogelijk te maken. Hij wil ook illegalen sneller kunnen opsluiten.

Land verlaten

Jaarlijks werden 1500 illegalen opgepakt en vastgezet. De marechaussee zet sinds eind december alleen nog vreemdelingen gevangen die ongewenst verklaard zijn, criminele antecedenten hebben of verdacht worden van strafbare feiten.

Andere illegale vreemdelingen krijgen te horen dat ze het land moeten verlaten, maar ze worden niet in vreemdelingenbewaring opgesloten.

Minister Leers wil dat wettelijk alsnog mogelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl