Roma-kamp bij Parijs, dat in februari dit jaar werd ontruimd.
NOS Nieuws

Waarom juist Roma-kinderen worden uitgebuit

Het aantal Roma-kinderen dat in Europa wordt uitgebuit, ligt nog vele malen hoger dan de 300 waar de politie nu zicht op heeft. Dat stelt Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht. Zij deed eerder onderzoek naar criminaliteit onder Roma uit Oost-Europa.

De kinderen die worden uitgebuit door de criminele netwerken die de politie heeft ontdekt, lijken uit Bosnië en Kroatië te komen. Toch is de precieze herkomst van de netwerken en hun slachtoffers nog onduidelijk. Sommige kinderen stonden volgens de politie onder 35 verschillende identiteiten geregistreerd.

Siegel deed onderzoek naar criminele groepen onder Roma in Roemenië en Bulgarije. Ook daar stuitte ze op kinderhandel. "Criminelen ronselen kinderen bij de armste families. Die krijgen dan geld in ruil voor hun kinderen. Soms worden ze zelfs ontvoerd. De jongsten worden in landen als Nederland, België, Frankrijk en Spanje ingezet om te bedelen. De iets oudere kinderen moeten stelen, vaak portemonnees, telefoons of cosmetica."

Volgens Siegel zijn de jonge dieven goed getraind en geïnstrueerd. Het geld dat ze bij elkaar roven, moeten ze afstaan aan hun nieuwe 'familie'. "Zelf krijgen ze geen geld. Ze zullen blij zijn als ze iets te eten krijgen." De criminelen daarentegen verdienen miljoenen, die volgens de politie opgaan aan dikke auto's, riante huizen en gokken.

Roma-kinderen uitgebuit door criminelen

Dat juist Roma hun kinderen 'uitlenen' aan criminele organisaties, heeft volgens Siegel te maken met de extreme armoede waarin zij leven. "Veel gezinnen moeten rondkomen van minder dan een euro per dag. Als je de Roma-getto's in Hongarije, Roemenië of Albanië ziet, kun je je niet voorstellen dat je in Europa bent. De armoede is enorm."

Daar komt bij dat Roma zwaar gediscrimineerd worden, zeker in Oost- en Centraal-Europa. "Ze hebben geen werk en geen opleiding. De politiek laat hen links liggen. Ze zijn wanhopig en hebben letterlijk niets te verliezen. Dan is criminaliteit een manier om te overleven."

Volgens hoogleraar Siegel zijn de zakkenrollende Roma-kinderen relatief nieuw in Nederland. "In Spanje en Frankrijk kennen ze dit probleem al veel langer. Maar omdat die landen repressiever optreden, trekken de groepen noordwaarts."

Villa's van rijke Roma in Roemenië.

Siegel vindt het goed dat de Nederlandse politie en OM de kinderen nadrukkelijk als slachtoffer beschouwt, maar verwacht dat deze Roma nauwelijks hulp zullen aanvaarden. "Ze zijn opgegroeid met een enorm wantrouwen in autoriteiten. Roma-families vormen hele hechte verbanden. Zelfs uit gesloten instellingen zullen de kinderen weglopen, om terug te gaan naar hun broers, zussen of contacten die ze maar hebben."

Volgens Siegel is nu een klein groepje kinderen gered uit de handen van mensenhandelaars, maar blijft de benarde situatie van veel Roma-kinderen bestaan. "De uiteindelijke oplossing ligt bij de Europese Unie. Zolang de EU niet zorgt dat Roma het in armere landen beter krijgen, blijven de problemen in West-Europa opduiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl