Ook de moorden van Anders Breivik in 2011 zijn meegenomen in het rapport
NOS Nieuws

'We moeten rechtse eenlingen niet over het hoofd zien'

Aanvallen van rechts-extremistische eenlingen vormen een grotere bedreiging voor de veiligheid van burgers dan religieuze terroristen die alleen handelen. Volgens de Britse denktank voor veiligheid Royal United Services Institute (RUSI) maken zij de meeste slachtoffers, terwijl de media en de publieke opinie zich meer richten op dreiging van islamitische extremisten.

Volgens het RUSI is die focus niet terecht. Het onderzoeksinstituut bekeek aanslagen van eenlingen in Europa in de periode 2000-2014 en kwam tot de conclusie dat extreemrechtse terroristen 94 mensen hebben gedood en 260 verwond. Bij aanslagen van religieuze terroristen die alleen handelden, vielen 16 doden en 65 gewonden.

Een kanttekening die daarbij geplaatst moet worden, is het feit dat de Noor Anders Breivik verantwoordelijk is voor de meeste doden en gewonden in de categorie van de
extreemrechtse eenlingen. Hij vermoordde in 2011 77 mensen en verwondde er 242. De slachtoffers vielen bij de bomaanslag in Oslo en de moorden op het eiland Utoya.

Zie niet alleen jihadisten als een bedreiging, maar kijk breder.

Hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker

Ook al brengt Breivik de statistieken wat uit balans, dat is volgens het RUSI niet waar het om gaat. "De media en daarmee de aandacht van het publiek, is grotendeels gericht op gewelddadige islamistische extremisten", aldus het rapport. Maar volgens de denktank vormen ook rechtse extremisten in heel Europa een belangrijke bedreiging voor het publiek die we niet over het hoofd moeten zien.

Hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker, die zelf ook meewerkte aan het onderzoek van het RUSI, sluit zich daarbij aan. Volgens hem laten de cijfers zien dat we rechts-extremisme niet moeten negeren. "Het is geen competitie wie de meeste slachtoffers maakt. We zeggen eigenlijk: kijk breder. Zie niet alleen jihadisten als een bedreiging, maar weet dat extreemrechtse eenlingen ook gevaarlijk kunnen zijn."

De denktank wijst er ook op dat rechtse zogenoemde lone wolves het moeilijkst op te sporen zijn. 40 procent van de extreemrechtse terroristen werden bij toeval ontdekt, terwijl religieuze terroristen vaker door veiligheidsdiensten worden ontmaskerd na een gericht onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl