Éder juicht na zijn doelpunt tegen Zweden
NOS Voetbal

Discussie in Italië over 'Braziliaanse' held Éder

Tegen Zweden was hij de held van Italië: Éder Citadin Martins, oftewel Éder. Twee minuten voor tijd schoot de 29-jarige aanvaller de Azzurri na een fraaie solo naar de achtste finales.

Maar niet iedereen in Italië is blij met Éder. Hij is namelijk in Brazilië geboren en behoort daarmee tot de zogenoemde 'oriundi', immigranten met Italiaanse wortels. Al decennialang wordt er in Italië over deze groep gediscussieerd: horen ze nu wel of niet in de nationale ploeg thuis? Rond het EK is het debat weer opgelaaid.

"Het is een nutteloze discussie, die een beetje opgeblazen wordt", verzuchtte de matchwinner na het duel met Zweden. Hij erkende wel dat de oriundi in Italië omstreden zijn. "Als je tien mensen om hun mening vraagt, zullen er vijf voor zijn en vijf tegen."

Bondscoach Antonio Conte selecteerde voor het EK in Frankrijk twee oriundi: naast Éder maakt de eveneens in Brazilië geboren Thiago Motta deel uit van het Italiaanse team. In andere landen leveren spelers met een dubbel paspoort wellicht weinig problemen op, maar in Italië ligt dat anders. Al in 1934, toen de Azzurri wereldkampioen werden met enkele spelers die niet in Italië waren geboren, werden er kritische kanttekeningen geplaatst.

Thiago Motta tijdens de training van Italië

Een deel van de Italiaanse pers en voetbalwereld moppert nu ook weer over Éder en Motta. Bekendste criticus van de oriundi is Roberto Mancini, nota bene de trainer van Éder bij Internazionale. "Het Italiaanse elftal moet Italiaans zijn. Iemand die niet in Italië geboren is, ook al heeft hij Italiaanse familiebanden, verdient het niet", sprak Mancini een jaar geleden.

Via Empoli naar Internazionale

Éder verhuisde op zijn achttiende naar Italië, waar hij een contract tekende bij Empoli. Later kwam hij onder meer uit voor Cesena, waarmee hij 2011 degradeerde uit de Serie A samen met zijn huidige mede-internationals Emanuele Giaccherini, Marco Parolo en Antonio Candreva.

Na een succesvolle tijd bij Sampdoria kwam Éder begin dit jaar bij Internazionale terecht. Maar daar kwam hij, onder trainer Mancini, nauwelijks aan spelen toe. Bondscoach Conte hield echter vertrouwen in Éder en dat betaalt zich nu uit.

Bondscoach Antonio Conte tijdens het duel met Zwede

"Als de in Argentinië geboren Mauro Camoranesi in 2006 Italië mocht helpen de wereldtitel te winnen, waarom zou Éder ons bij het EK dan niet naar de glorie kunnen leiden", vroeg Conte zich af. Na het duel met Zweden was de bondscoach ook helder. "Ik selecteer spelers die het elftal verder kunnen helpen. Éder was belangrijk in de kwalificatieduels en we hoopten al dat hij op het EK op dezelfde voet zou verdergaan."

Ook verdediger Giorgio Chiellini sprak zich deze week uit over de discussie rond de Zuid-Amerikaanse Italianen. "Binnen het team speelt dit helemaal niet. Italianen doen moeilijk over dit soort spelers, maar in werkelijkheid geven deze jongens alles voor Italië. Juist omdat ze weten dat er negatief naar ze wordt gekeken."

Alle discussie en kritiek op de 'buitenlanders' ten spijt, de criticasters van de nationale ploeg krijgen het steeds moeilijker. Vooraf werd het team van Conte beschouwd als het slechtste Italië aller tijden, met veel oudere spelers die lang niet waren opgeroepen of pas laat debuteerden. Maar na twee overwinningen en de snelle plaatsing voor de achtste finales is de stemming danig omgeslagen.

Sportkrant La Gazzetta dello Sport schreef deze week dat Italië dankbaar mag zijn dat Battista Righetto, de overgrootvader van Éder, in de 19de eeuw net als vele andere migranten besloot om zijn vaderland de rug toe te keren. "Deze illustere vreemdeling vertrok naar Brazilië en dat is de reden waarom Éder nu een Italiaans paspoort heeft. En de reden waarom Italië van Zweden heeft gewonnen."

Conte geeft 'vier tot negen' Italianen dagje vrij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl