NOS Voetbal

FC Twente maakt zich nu op voor sportieve degradatiestrijd

FC Twente maakt zich nu op voor sportieve degradatiestrijd

De eerste strijd tegen degradatie mag dan gewonnen zijn door FC Twente, de volgende wacht. Na alle perikelen over het al dan niet teruggezet worden naar de Jupiler League, moeten de Enschedeërs een flinke inhaalslag maken. "Ik heb acht weken niets kunnen doen", aldus technisch manager Ted van Leeuwen.

"Wij maken ons op voor een degradatiestrijd", vervolgt Van Leeuwen tijdens de eerste training van het seizoen. De kampioen van 2010 mag dan niet zijn teruggezet, financieel gaat de club er wel flink op achteruit. De begroting gaat van 36 naar 28 miljoen euro. Ook het spelersbudget moet worden teruggeschroefd.

Van Leeuwen: "We werken met een derde van het budget van twee jaar terug. We proberen te overleven dit jaar door creatief te zijn. Spelers die we wilden hebben, spelen door alle onduidelijkheid inmiddels ergens anders."

Op het trainingsveld in Hengelo trainde een uitgedunde spelersgroep, van twaalf veldspelers en drie keepers. Grote namen als Hakim Ziyech en Felipe Gutiérrez lieten zich nog niet zien onder de Twentse zon. Vooral wat betreft Ziyech is het de vraag of hij nog te zien zal zijn in het shirt van Twente.

'Spel rond Ziyech komt weer op gang'

"We dachten ook dat de degradatie zeker was, dus je weet het nooit. Ook niet met Ziyech", weet Van Leeuwen. Het was een tijd stil rondom de Marokkaanse spelmaker. Clubs wachtten het eventuele faillissement van Twente af. Dan zouden ze Ziyech voor een prikkie kunnen ophalen. "Maar het spel komt nu weer op gang."

Waar Van Leeuwen nog een slag om de arm houdt, is trainer René Hake uitgesproken. "Of ik nog rekening houd met Ziyech? Nee."

Het worden drukke weken voor Van Leeuwen, die wordt bijgestaan door Jan van Halst. De oud-speler is het nieuwe boegbeeld in Enschede, als commercieel en technisch directeur. Het zag er lange tijd niet naar uit, maar FC Twente is toch echt begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe eredivisieseizoen.

  • Pro Shots
    Fakkels bij de eerste training van FC Twente
  • Pro Shots
    FC Twente-trainer René Hake schudt de hand met een vrijwilliger
  • Pro Shots
    De selectie van FC Twente op weg naar het trainingsveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl