NOS Nieuws

'Europees vluchtelingenbeleid gevaar voor agenten en burgers'

Het Europese toelatingsbeleid voor vluchtelingen levert gevaar op voor politiemensen en burgers in Europa. Dat stelt de vakbond European Police Union (EPU). De bond roept Europese instanties op om snel maatregelen te nemen.

De politie krijgt ook meer te maken met agressie en geweld door de komst van vluchtelingen. Vooral politiemedewerkers uit Duitsland en de Balkanlanden klagen daarover. Er zijn vaak geen protocollen voor de omgang met agressie. En als die er wel zijn weten veel agenten ze niet te vinden.

Volgens de bond is er ook onvoldoende bescherming tegen infectieziektes. In Italië kregen 45 politiemensen tbc. In Nederland werd één geval van tbc geconstateerd.

Terroristen

Veel agenten geven in een peiling van de bond aan dat ze het gevoel hebben dat politici wegkijken van de problemen en dat ze aan hun lot worden overgelaten. Aan het onderzoek van de EPU deden politiemensen mee uit Nederland, Duitsland, Spanje, Kroatië, Servië en Bulgarije.

De Europese politiebond waarschuwt dat door het toelatingsbeleid potentiële terroristen ongezien kunnen meereizen met de stroom vluchtelingen. De politie heeft geen zicht op wie waarheen gaat. "Onmiddellijke actie van de Europese instanties is vereist om verdere escalatie te voorkomen", zegt Gerrit van de Kamp, de Nederlandse voorzitter van de EPU.

Volgens de EPU kampt de politie in heel Europa met grote tekorten. Er is een gebrek aan capaciteit en geld. De veiligheid van politiemensen en burgers is daardoor in het geding, stelt de bond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl