De onderzeeër WASUB VI van de TU Delft
NOS Nieuws

Wie is er sneller: een olympisch zwemmer of een onderzeeër?

Olympisch zwemmer Kyle Stolk heeft vandaag een wel heel bijzondere tegenstander: een onderzeeër van de Technische Universiteit Delft. De sportman en de onderzeeërs nemen het om 15.00 uur tegen elkaar op in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, in een race over honderd meter.

De onderzeeër, ontworpen door het Delftse studententeam WASUB, wordt door iemand binnenin de boot bestuurd. De race is de voorbereiding voor een testperiode in Engeland komende maand, waarin onderzeeërs van universiteiten over de hele wereld het tegen elkaar opnemen.

Tegenstander Kyle Stolk maakt bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deel uit van het Nederlandse estafetteteam. De zwemmer kijkt uit naar de race. "Het is een mooie training voor Rio en elke race is een goede prikkel voor mijn lichaam", zegt hij.

De WASUB VI onderzeeër van de TU Delft

De menselijk aangedreven onderzeeër is ontstaan uit een afstudeerproduct van studenten Lucht- en Ruimtevaart. De boot, die zo licht en sterk mogelijk moet zijn, wordt op hoogte gehouden door een mechanisch stuursysteem. Maar ook aan de 'piloot' is gedacht. Bewegingswetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam bereiden de bestuurder van de boot fysiek voor op de race.

Dit wordt voor de piloot toch een hele klus.

Sander Leussink, projectmanager

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Vorig jaar heeft de boot al de prijs voor de snelste onderzeeër gewonnen. Ook de race zelf wordt spannend, verzekert projectmanager Sander Leussink. "De onderzeeër gaat veertien kilometer per uur, de zwemmer zeven."

Dat lijkt een gelopen race, maar de mens heeft toch een aantal voordelen ten opzichte van de boot. "Kyle kan sneller accelereren en zal dus een snellere start hebben. Ook moet de boot een U-bocht maken aan het einde van de baan, en dat is voor de piloot nog een hele klus", aldus Leussink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl