Het is de bedoeling dat mbo's per regio andere keuzedelen aanbieden
NOS Nieuws

PvdA wil vergoeding voor minderjarige mbo'ers

De PvdA wil dat minderjarige mbo'ers een vergoeding krijgen voor hun schoolkosten. De partij stelt dat mbo'ers nu vaak met hogere kosten worden opgezadeld dan hun leeftijdsgenoten op de havo of het vwo.

De leerlingen moeten bijvoorbeeld extra spullen voor hun studie kopen, zoals een messenset voor een kok in opleiding. "We hebben voor het mbo al de ov-kaart geregeld en nu willen we ook een tegemoetkoming in de extra schoolkosten voor schoolboeken of andere materialen", zegt Kamerlid Loes Ypma.

Thijs Tempel van mbo-belangenvereniging JOB is verheugd met het voorstel: "Het is hoog tijd dat deze leeftijdsdiscriminatie wordt aangepakt. Want waarom heeft een mbo'er van 18 jaar wel recht op tegemoetkoming en een jongere scholier niet? De studie blijft even duur." Bij JOB komen er geregeld klachten binnen over het huidige systeem.

Kinderen die even slim zijn, komen in de praktijk toch niet even ver op school

De PvdA komt vandaag met een aantal plannen om de kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken. Zo zouden kinderen met een diploma automatisch het recht moeten krijgen om door te stromen naar een hoger niveau, zonder dat daar aanvullende eisen, zoals een bepaald cijfer, voor nodig zijn.

Ook wil de partij dat het schooladvies verplicht naar boven wordt bijgesteld als de uitslag van de eindtoets hoger uitvalt. Het hoogste advies moet dan tellen "zodat kinderen altijd het voordeel van de twijfel krijgen".

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de kansongelijkheid in het onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl