NOS NieuwsAangepast

Obama leidt herdenking Tucson

De Amerikaanse president Obama heeft in Tucson, Arizona, een herdenkingsdienst geleid voor de slachtoffers van het bloedbad daar, afgelopen week. In een footballstadion sprak hij zo'n 13.000 mensen toe.

Obama had goed nieuws voor het publiek. Vlak nadat hij op bezoek was geweest bij Gabrielle Giffords, het gewonde Congreslid dat het doelwit was van de aanslag, opende zij voor het eerst sinds de schietpartij de ogen.

"Gabby opende haar ogen, dus ik kan jullie zeggen dat ze weet dat wij hier zijn, ze weet dat we van haar houden en ze weet dat we duimen voor haar in deze moeilijke tijden."

Hoofdwond

Giffords ligt met een zware hoofdwond in het ziekenhuis. Hoewel ze dus vorderingen maakt, is het nog niet duidelijk of er blijvende schade is aangericht.

Obama ontmoette in het ziekenhuis ook enkele andere slachtoffers. In totaal kwamen afgelopen zaterdag zes mensen om het leven en raakten er veertien gewond. De 22-jarige dader werd ter plekke gearresteerd.

In zijn speech stond Obama stil bij elk van de zes omgekomen slachtoffers. "Niks wat ik kan zeggen, kan het gat vullen in de harten van de nabestaanden", zei Obama. "Maar weet dat we met jullie rouwen en delen in jullie verdriet."

Geen eenvoudige verklaringen

Behalve een moment van bezinning werd de speech van Obama ook gezien als een kans het felle debat in de VS over de schietpartij te sturen. De afgelopen dagen werd er door links en rechts flink gekibbeld over de oorzaak van de schietpartij.

De rechtse Tea Party-beweging werd verweten voor een politiek giftig klimaat te hebben gezorgd, waarop conservatieven links beschuldigden de situatie uit te buiten voor politiek gewin.

Obama zei in zijn toespraak dat er geen eenvoudige verklaringen voor de schietpartij zijn. Volgens hem moet het gepolariseerde Amerika 'genezen' en hij pleitte voor een minder scherpe toon in het publieke debat.

Als voorbeeld noemde hij het 9-jarige meisje dat omkwam bij de schietpartij, Christina Taylor Green. Een buurvrouw had haar meegenomen naar de bijeenkomst met Giffords vanwege haar interesse in de politiek. "Zij zag dit door de ogen van een kind, zonder het cynisme en venijn dat wij volwassenen vaak voor lief nemen."

Sarah Palin

Centraal in het debat was Tea Party-lieveling Sarah Palin, die Giffords vorig jaar opnam in een lijst van politici die "uitgeschakeld" moesten worden. Gisteren reageerde zij voor het eerst uitgebreid op de schietpartij. Palin sprak er schande van dat mensen haar in verband brachten met de dader.

De boodschap van Palin zorgde onmiddellijk voor nieuwe deining, vanwege de woorden waarmee zij waarschuwde tegen ongefundeerde verdachtmakingen. Ze noemde dat blood libel (bloedlaster), een woord dat verwijst naar de middeleeuwse beschuldigingen dat joden bloed gebruikten voor hun rituelen.

Joodse organisaties in de VS gruwden van de anti-semitische achtergrond van het woord en riepen Palin onmiddellijk op haar woorden in te trekken. Ze heeft nog niet gereageerd op de nieuwe ophef.

Vlag

Christina Green zal vandaag worden begraven. Tijdens de ceremonie zal een vlag worden gebruikt die de aanslagen van 9/11 doorstond, omdat Christina op die dag geboren werd.

De 9/11-vlag zal boven de ingang van de kerk wapperen als haar familie daar naar binnen gaat. Het dundoek is de grootste vlag die uit de puinhopen van het World Trade Center werd gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl