NOS Nieuws

Kabinet wil opheldering Turkije over beschieten vluchtelingen

Ploumen wil opheldering van Turken

Het kabinet gaat Turkije om opheldering vragen over nieuwe berichten over het doodschieten van vluchtelingen. Minister Ploumen zei in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van GroenLinks dat de berichten zorgelijk zijn.

Onafhankelijk onderzoek

GroenLinks-Kamerlid Voortman benadrukte dat Nederland als lid van de EU medeverantwoordelijk is voor de uitvoering van de afspraken tussen de EU en Turkije over het terugsturen van vluchtelingen.

Daarom moet er volgens haar een onafhankelijk onderzoek komen naar de beschietingen. Andere oppositiepartijen vielen haar bij dat het kabinet niet genoeg doet.

Urgentie

Ploumen zei dat dat het kabinet navraag heeft gedaan bij de Europese Commissie en bij allerlei organisaties, maar dat de beschietingen tot nu toe niet bevestigd zijn. De Turken zelf hebben laten weten dat de berichten niet kloppen. Het kabinet wil nu rechtstreeks in Ankara vragen hoe het zit.

"Ik voel die urgentie ook, dus we vragen niet alleen opheldering via de EU." Het kabinet wil niet zover gaan om een onafhankelijk onderzoek toe te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl