Een rijtje sociale huurwoningen in Hoogeveen
NOS Nieuws

'Woningcorporaties kunnen 250.000 huurwoningen bouwen'

De woningbouwcorporaties hebben genoeg bestedingsruimte om 250.000 nieuwe huurwoningen te kunnen bouwen. Die conclusie trekt Ortec Finance in een onderzoek naar de financiële situatie van de woningcorporaties.

Ortec Finance deed het onderzoek in opdracht van de minister voor Wonen, Stef Blok. Boven op de al geplande projecten hebben de corporaties 37 miljard euro beschikbaar voor nieuwe woningen. Als ervan uit wordt gegaan dat een nieuwe woning zo'n 150.000 euro kost, kunnen er 250.000 nieuwe huurwoningen worden gebouwd.

De verhuurderheffing pakt daarmee goed uit, concludeert Blok. De corporatiesector staat er volgens het rapport beter voor dan bij de invoering van de heffing in 2013 werd verwacht. Blok ziet dan ook geen aanleiding om de heffing drastisch aan te pakken. Er worden wel een paar aanpassingen gedaan, waarmee tegemoet wordt gekomen aan de wens van VVD en PvdA om de bouw van goedkope sociale huurwoningen te stimuleren.

Huur tot 600 euro

Woningcorporaties die goedkope sociale huurwoningen bouwen hoeven minder belasting te betalen. In gebieden waar een tekort is aan deze woningen, met een huur minder dan ongeveer 600 euro, is het belastingvoordeel nog groter. Ook gaan kleine particuliere verhuurders minder betalen, omdat er voortaan geen heffing betaald hoeft te worden over de eerste 25 woningen. Dat waren er 10.

De uitkomst van het onderzoek lijkt in strijd met een onderzoek van COELO, dat in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes (de vereniging van woningcorporaties) en de Woonbond als belangenbehartiger van de huurders werd opgesteld.

Huurverhogingen

Daaruit kwam naar voren dat door de verhuurderheffing de corporaties de huren hebben verhoogd en minder sociale huurwoningen bouwen. Uit dat rapport bleek ook dat het aantal woningen in de goedkoopste categorie juist is afgenomen, met 171.000 sinds 2010.

Aedes, VNG en de Woonbond zeggen dat minister Blok in zijn evaluatie voorbijgaat aan de prijs die corporaties hebben betaald om financieel te kunnen overleven na de invoering van de verhuurderheffing. Zo is de huur in de periode 2009 tot 2015 gemiddeld met 100 euro per maand gestegen, waardoor meer mensen de huur niet meer kunnen betalen. De minister stelt dat de huren minder zijn verhoogd dan wettelijk is toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl