Vluchtelingenkinderen in een AZC
NOS Nieuws

Vluchtelingenkinderen zingen in Utrecht ellende van zich af

"Alle kinderen spreken de taal van muziek, daar heb je geen Nederlands voor nodig", zegt de cellist van het Radio Filharmonisch Orkest Sebastiaan van Eck. Vanmiddag speelt hij samen met 1000 vluchtelingenkinderen de muziekproductie Angsthazen en Durfals in TivoliVredenburg.

"Het is heel bijzonder dat deze kinderen soms amper Nederlands spreken, maar door de muziek er meteen volledig bij betrokken zijn." In speciale muzieklessen op scholen in twaalf azc's hebben de kinderen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een gezamenlijk optreden. "De kinderen hebben liedjes geleerd en geluiden die samensmelten met een klassiek muziekstuk uit ons repertoire", legt Van Eck uit.

Van Eck is geraakt door de oorlogsverhalen van de kinderen. "Met dit project willen we ze even uit hun ellendige wereld halen en mee laten doen in een ongelofelijk feest." Zo sprak Van Eck een meisje van 7 uit Syrië dat heel graag viool wilde spelen. "Ik gaf haar een viool en daar kwam zo'n prachtig geluid uit. Dit soort kinderen willen wij de kans geven iets met muziek te doen."

Met het project Eigen-Wijs biedt Vluchtelingenwerk Nederland de kinderen in asielzoekerscentra muziekactiviteiten aan, zodat ze hun moeilijkheden even kunnen vergeten. Met het optreden in TivoliVredenburg wordt dit project afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl